Sărbătoarea Sfântului Andrei este una extrem de importantă și specială pentru români, deoarece Sfântul Apostol Andrei este considerat ocrotiroul acestora.

Fiind primul apostol care a propovăduit Evanghelia pe teritoriul Dobrogei, este considerat primul care a creștinat poporul roman. Sute de mii de credincioși români poartă numele sfântului Andrei și, iată, că nu este întâmplător. În calendarele ortodox, luteran, anglican și romano-catolic, Sfântul Apostol Andrei este sărbătorit pe data de 30 noiembrie. Însă, în Scoția este sărbătorit pe data de 9 mai. La noi în țară, ziua de 30 noiembrie este instituită ca sărbătoare legală.  

Noaptea Sfântului Andrei este considerată de mulți echivalentul Halloween-ului românesc, din cauza multor tradiții, cât și superstiții legate de sărbătorirea acestui sfânt.

În Bucovina, Sfântului Apostol Andrei i se spune „Andrei cap de iarnă”, care permite combinarea forțelor malefice cu cele ale binelui. Este momentul în care hotarul dintre acestea dispare.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei. Ce este bine să faci în noaptea de 29 spre 30 noiembrie
Tonica.ro

Potrivit tradiției, în această noapte, apar spirite distrugătoare și periculoase, ce aduc nefericire, boli și calamități.

Care sunt obiceiurile în noaptea Sfântului Andrei

Usturoiul oferă protecție. Gospodinele atârnă cununi de usturoi la ușile și geamurile locuinței ori le ung cu usturoi zdrobit pentru a preveni pătrunderea duhurilor rele în casă. Usturoiul este folosit ca remediu pentru multe boli și este considerat o protecție în fața duhurilor rele.

Ca un scut de protecție în fața strigoilor, mai sunt folosite firimituri de pâine împrăștiate în curtea locuinței, pentru ca spiritele să nu pătrunde după mâncare în casă.

De asemenea, animalelor li se pun busuioc sfințit în hrană și agheasmă în apă.

De ce se pune busuioc sub pernă

În noaptea Sfântului Andrei, credincioșii aduc crenguțe de vișin în casă, pe care le pun în apă. Conform tradiției, dacă vor înflori până la Crăciun, se vor bucura de un an bogat.

Totodată, fetele își pot pune busuioc sub pernă, pentru a visa chipul bărbatului din viața lor. În unele zone ale țării, se consideră că imaginea bărbatului apare în vis dacă fata se așază între două oglinzi goală, ținând în mână o lumânare.

Grâu încolțit de Sfântul Andrei

Bunicii obișnuiau, ca în fiecare an, cu ocazia sărbătorii Sfântului Andrei, să pună într-un vas grâu la încolțit cu puțin pământ sau cu puțină apă. Se spune că înălțimea grâului până la Anul Nou simbolizează cum va fi anul viitor pentru persoana care l-a pus la încolțit.

Sărbătoarea Sfântului Andrei marchează începutul perioadei sărbătorilor de iarnă.