Ministerul Apărării Naționale (MApN) a concluzionat analiza primei serii de recrutare-selecție a soldaților profesioniști din acest an, observând o dificultate majoră pentru candidați în ceea ce privește evaluarea fizică. În ciuda acestui obstacol, MApN remarcă un interes crescut din partea tinerilor față de armată, considerând obiectivul major de creștere a numărului de militari ca fiind realizabil.

Procesul de recrutare, care a inclus fazele de înscriere, selecție și repartiție în unități, a evidențiat că o mare parte dintre candidați nu au trecut evaluarea fizică, considerată de dificultate medie. MApN subliniază că această evaluare se bazează pe criterii accesibile pentru persoanele cu o dezvoltare fizică normală, în intervalul de vârstă 18-45 ani.

MApN planifică lansarea celei de-a doua campanii de recrutare-selecție pentru luna mai, vizând consolidarea numărului de soldați profesioniști. În plus, veniturile lunare pentru soldații profesioniști în luna mai 2024, precum și alte drepturi și beneficii, sunt prezentate ca fiind competitive, cu o majorare a soldei de funcție de până la 30% pentru personalul din unitățile cu rol în menținerea și consolidarea capacității operaționale.