De altfel, cercetările sale în domeniul fizicii nu numai că i-a adus Premiul Nobel, dar a ajutat întreaga omenire să facă progrese în înțelegerea lumii și a universului însuși.

Dar chiar și Einstein a înțeles că, pentru a înțelege lumea și locul nostru aici, trebuie să ne înțelegem și pe noi înșine.

Ceea ce se întâmplă în interiorul nostru are un impact direct asupra lumii exterioare. Pentru a putea face schimbări pozitive în cadrul acesteia, trebuie mai întâi să facem unele pentru noi înșine, începând cu a ne da seama cum să fim fericiți. Teoria fericirii a lui Einstein ar putea avea răspunsul și la această întrebare!

Impactul teoriei relativității

Cea mai cunoscută teorie a lui Einstein este Teoria generală a relativității. Această teorie a intrat în istorie atunci când a fost publicată în 1915. La acea vreme, el a făcut constatarea revoluționară, și anume, că viteza luminii este o constantă și că legile fizicii păstrează întotdeauna aceeași formă.

Pentru noi, astăzi, unele afirmații pot părea logice, dar el a reușit asemenea descoperir fără instrumentele științifice de care dispunem în prezent pentru a emite ipoteze, a testa și a înțelege cum funcționează lumea. A fost ceva revoluționar. Aceste teorii au oferit fundația pe care au fost construite în cele din urmă conceptele de spațiu și timp. Încă ne bazăm pe teoriile sale în știința de astăzi.

O bucată mică, dar importantă de hârtie

Un text scris de Einstein la șapte ani după ce acesta și-a publicat lucrarea privind teoria relativității, avea să împărtășească o perspectivă care ne poate influența viețile pentru totdeauna. Doar că, de data aceasta, teoria sa nu era înrădăcinată în știință și în teste complicate.

De data aceasta, Einstein a încercat să găsească o formulă pentru fericire. El nu făcea acest lucru pentru a face bani sau pentru a rezolva mari probleme științifice. La urma urmei, ce rost avea să încercăm să dăm sens unei lumi în care nu eram fericiți? El a vrut pur și simplu să o înmâneze unui mesager ca bacșiș, promițând că într-o zi va valora mult.

Cheia fericirii

Einstein a avut dreptate când i-a oferit tânărului băiat acest sfat incredibil, dar nu ar fi putut prezice niciodată cât de mult vor valora cuvintele sale într-o zi.

Scrisoarea era simplu și la obiect. În schimb, cuvintele lui Einstein erau simple: „O viață calmă și modestă aduce mai multă fericire decât urmărirea succesului combinat cu o agitație constantă”.

Cuvintele lui Einsetie erau modeste și simple. Nu ar fi existat un eseu lung care să explice ce este fericirea, cum funcționează și formula magică pentru a o obține. Asta ar anula scopul odihnei pe care fericirea este menită să o aducă.

Dacă stăm să ne gândim, teoria fericirii a lui Einstein este o lecție pe care mulți dintre noi ar putea să o folosească astăzi mai mult ca niciodată. Trăim într-un mediu extrem de pe „repede înainte”, care încurajează o mentalitate de tipul „treci peste”, așa că ignorăm semnele chiar și atunci când mintea și corpul nostru ne „strigă” să încetinim și să nu mai urmărim succesul sau următorul lucru.

Avem slujbe stricte care ne fac să ne simțim blocați și muncim până la epuizare pentru a avea bani și succes. Ne stabilim așteptări de neatins și ne petrecem viața, dezamăgiți, că nu am ajuns acolo unde voiam.

Dar ce-ar fi dacă, în loc să vrem să obținem mai multă putere, succes și bani, ne-am opri să ne bucurăm de ceea ce avem deja?

Ce-ar fi dacă am înceta să mai încercăm să ne încadrăm în idealuri și ne-am gândi la ceea ce ne face de fapt fericiți și am alerga, în schimb ,după asta?

În acel moment, vom descoper că fericirea se află deja peste tot în jurul nostru, în oamenii pe care îi iubim, îi ignorăm în mare parte.

Cam asta înseamnă fericirea în mare parte. Nici măcar Einstein nu a putut să găsească o definiție anume.