Într-o societate europeană, să nu fi cunoscător al unei limbi străine este considerat de-a dreptul un handicap. Cu toate resursele disponibile și gradul ridicat de tehnologie care face comunicarea accesibilă oricui, este greu de crezut că încă există țări unde majoritatea oamenilor pot vorbi doar limba lor maternă.

Acest trist adevăr este aplicabil și pentru România, din păcate.

Conform unui studiu realizat de Theknowledgeacademy.com, țara noastră este printre codașii Europei la capitolul cunoscători de limbi străine. Cum poate fi acest lucru posibil, nimeni nu are o explicație. Sistemul nostru educațional prevede învățarea unei limbi străine încă din clasele primare, pentru ca ulterior în cei 12 ani de învățământ gratuit elevii să aibă șansa să studieze cel puțin două limbi stăine.

Să fie oare sistemul de vină, care încearcă să ofere prea multă înformație elevilor, iar ei nu o pot asimila? Sau poate acest lucru se datorează exclusiv dezinteresului românilor pentru limbile stăine? Nimeni nu poate știi. Cert este că acest top nu oferă nici un motiv de mândrie românilor.

În topul țărilor ai căror cetățeni nu vorbesc nici o limbă străină, România s-a clasat pe locul 2, cu un procent de 64%. Primul loc este deținut de Marea Britanie cu 65%, iar pe locul 3 se află Ungaria, cu 57%.