În bugetul alocat pentru anul 2024 sunt prevăzuți banii necesari pentru majorarea pensiilor începând cu data de 1 ianuarie, precum și pentru recalcularea acestora, care va fi pusă în aplicare începând cu luna septembrie.

Nicolae Ciucă, liderul Partidului Național Liberal, a explicat modul în care Guvernul va finanța aceste majorări, precizând că aceștia vor proveni din creșterea economică, veniturile din economie urmând să crească de la 27% la 29,6%.

Astfel, se estimează că această creștere va aduce încasări suplimentare în valoare nominală de peste 35 de miliarde de lei. De asemenea, alte surse de finanțare vor fi asigurate de legea antievaziune, care va aduce venituri de aproximativ 10 miliarde de lei, și de Legea 296, care va contribui cu aproximativ 16 miliarde de lei, conform calculelor Ministerului de Finanțe.

Anunț important de la Nicolae Ciucă pentru toți pensionarii! Când vor crește, din nou, pensiile românilor

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a declarat că, începând cu 1 ianuarie 2024, cheltuiala anuală cu pensiile va fi de 125,9 miliarde de lei și se preconizează că va crește cu 10 miliarde de lei din septembrie.

Este important de menționat că aceste sume sunt deja prevăzute în bugetul asigurărilor sociale de stat și în bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale pentru anul 2024. Astfel, pensionarii pot fi siguri că aceste majorări vor fi acoperite financiar.

Pensiile impozitate în 2024

Un aspect important de menționat este că, începând cu anul 2024, vor exista modificări în privința impozitării pensiilor. Potrivit ministrului Simona Bucura-Oprescu, pensiile care depășesc suma de 2.000 de lei vor fi impozitate.Un aspect important de menționat este că, începând cu anul 2024, vor exista modificări în privința impozitării pensiilor. Potrivit ministrului Simona Bucura-Oprescu, pensiile care depășesc suma de 2.000 de lei vor fi impozitate.

Această măsură are ca scop generarea de venituri suplimentare pentru bugetul de stat și o distribuire echitabilă a acestei povară fiscale. Aceasta a confirmat și începerea tipăririi noilor cupoane de pensii, de la care vor beneficia toți pensionarii începând de anul viitor.