În ultimele 24 de ore, piața criptomonedelor a pierdut peste 70 de miliarde de dolari, în timp ce bitcoin a scăzut cu 8%, ajungând la sub 20.

000 de dolari pe unitate, cel mai redus nivel din ultimele două luni. Ether a scăzut și el cu peste 3%, la 1.400,63 dolari pe unitate, ca urmare a vânzărilor de pe piața americană. 

Vânzarea de criptomonede a fost provocată de o serie de factori. În general, mișcarea prețurilor criptomonedelor este strâns corelată cu piețele bursiere din SUA, în special cu Nasdaq, care are o pondere mare de titluri ale unor companii din sectorul tehnologiei. Joi, indicii bursieri majori din SUA au înregistrat o scădere.  

Cresc ratele dobânzilor

Pe lângă acest lucru, miercuri, președintele Rezervei Federale din SUA, Jerome Powell, a anunțat că ratele dobânzilor ar putea crește și că vor rămâne la un nivel mai ridicat decât erau așteptările, fapt ce a afectat activele de risc, cum ar fi acțiunile și, în special, criptomonedele, conform Profit.ro. 

Un alt factor care a avut un impact negativ asupra pieței criptomonedelor a fost prăbușirea Silvergate Capital, un furnizor important de credite din industria cripto, care și-a anunțat intenția de a-și lichida operațiunile și de a-și închide banca. Căderea Silvergate a fost, de asemenea, influențată de prăbușirea platformei pentru criptomonede FTX, care a fost un client important al băncii. 

Dezastru economic în SUA

În plus, Silicon Valley Bank a anunțat că a vândut active în valoare de 21 de miliarde de dolari, suferind o pierdere de 1,8 miliarde de dolari. Această bancă joacă un rol important în industria de capital de risc din SUA, oferind servicii bancare tradiționale și finanțând, în același timp, proiecte tehnologice.  

Vânzarea de active are loc într-un moment în care SVB se confruntă cu un mediu de finanțare mai slab în sectorul tehnologiei, deoarece capitalurile de risc rămân precaute pe fondul unei situații macroeconomice incerte și a ratelor dobânzilor în creștere.  

Atât Silvergate, cât și SVB au investit în titluri ale Trezoreriei americane, a căror valoare a scăzut din cauza majorării ratelor dobânzilor. Băncile au fost forțate să vândă aceste obligațiuni în pierdere, pentru a-și consolida poziția de capital.