Parlamentul European a votat în favoarea legislației privind 'dreptul la reparare' pentru consumatori, o măsură care vizează prelungirea duratei de viață a produselor prin facililitarea accesului la reparații. Cu un total de 584 de voturi pentru, trei împotriva și 14 abțineri, directiva clarifică obligațiile producătorilor și oferă stimulente pentru repararea bunurilor post-garanție.

Consumatorii vor beneficia de acces la piese de schimb și la informații despre cum să repare produsele, împreună cu vouchere și fonduri pentru reparații. Inițiativa introduce, de asemenea, o platformă online pentru a ajuta consumatorii să găsească ateliere de reparații locale și magazine de produse recondiționate.

Odată aprobată oficial de Consiliu Uniunii Europene și publicată în Jurnalul Oficial al UE, statele membre vor avea 24 de luni pentru a transpune directiva în legislația națională. Producătorii vor fi obligați să ofere servicii de reparații la prețuri accesibile și în timp util, iar produsele reparate în perioada de garanție se vor bucura de o prelungire a acesteia cu un an.

Directiva va atinge și problema eliminării prematură a bunurilor de consum, contribuind la economisirea resurselor și la reducerea deșeurilor. Conform raportorului René Repasi, acest act normativ reprezintă o reușită significativă pentru Parlament și pentru sprijinul acestuia ce vizează consumatorii în lupta împotriva schimbărilor climatice, prin facilitarea reparării în locul înlocuirii produselor.

Noile norme sunt parte a unor eforturi mai largi ale UE de a promova un consum sustenabil și o creștere economică verde, răspunzând direct solicitărilor cetățenilor exprimate în cadrul Conferinței privind viitorul Europei.