Proiectul Neptun Deep este în grafic, iar primele foraje sunt așteptate până la sfârșitul acestui an, a declarat luni ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în conferinţa de presă de bilanţ. „Proiectul Neptun Deep este în grafic. Atât Romgaz, cât şi OMV Petrom, au depus toate eforturile necesare pentru a obţine aprobările, pentru a putea face contractele,” a precizat Burduja, citat de Agerpres. Acesta a adăugat că aproape toate contractele sunt semnate în acest moment.

Ministrul Energiei a prezentat și alte proiecte majore, inclusiv construirea Unităţilor 3 şi 4 la Centrala Nucleară Cernavodă. „Vezi vedea foarte curând veşti bune legate de acestea de la Comisia Europeană. Apoi vorbim de depunerea unei oferte de către un consorţiu care s-a format pentru Unităţile 3 şi 4. Acest consorţiu a depus o ofertă, ea este în analiză şi există o etapă de negociere a termenilor finali,” a subliniat Burduja.

Referitor la retehnologizarea Unităţii 1, Burduja a anunţat că s-a semnat contractul de project management, urmând ca în 6-8 luni să fie semnat contractul principal, iar modernizarea este planificată pentru perioada 2027-2029. „S-a dat drumul şi la lucrarea de la instalaţia de detritiere, o investiţie implementată de partenerii din Coreea de Sud, a treia din lume, prima din Europa, o investiţie în sectorul nuclear, dar şi cu o nuanţă de verde şi pe care, de asemenea, dorim să o ţinem în grafic,” a spus ministrul.

A fost semnat, de asemenea, un memorandum de înţelegere cu Coreea de Sud pentru instalaţia de detritiere, iar aceasta ar putea juca un rol semnificativ şi în construirea Unităţilor 3 şi 4, precum şi în proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni. „Aici s-a încheiat faza întâi de prefezabilitate, urmează faza a doua de fezabilitate, detaliu şi structura financiară a proiectului de la Doiceşti,” a menționat Burduja.

În ceea ce priveşte Coridorul Verde, cablul electric în curent continuu ce va traversa Azerbaidjan-Georgia pe sub Marea Neagră în România-Ungaria, ministrul a subliniat că proiectul este la etapa studiului de fezabilitate. „Este foarte important că în negocierile dintre cele patru părţi România a obţinut găzduirea acestei societăţi de proiect – sediul va fi în România – şi asta confirmă rolul de lider pe care România şi l-a asumat,” a adăugat el. Proiectul este crucial atât pentru securitatea energetică, cât şi pentru evacuarea puterii din regiunea Dobrogea, necesară pentru Unitățile 3 şi 4.