Proiectul Neptun Deep și alte proiecte majore în energie: ultimele detalii prezentate de ministrul Energiei

Proiectul Neptun Deep este în grafic, iar primele foraje sunt așteptate până la sfârșitul acestui an, a declarat luni ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în conferinţa de presă de bilanţ. „Proiectul Neptun Deep este în grafic. Atât Romgaz, cât şi OMV Petrom, au depus toate eforturile necesare pentru a obţine aprobările, pentru a putea face contractele,” a precizat Burduja, citat de Agerpres. Acesta a adăugat că aproape toate contractele sunt semnate în acest moment.
Ministrul Energiei a prezentat și alte proiecte majore, inclusiv construirea Unităţilor 3 şi 4 la Centrala Nucleară Cernavodă. „Vezi vedea foarte curând veşti bune legate de acestea de la Comisia Europeană. Apoi vorbim de depunerea unei oferte de către un consorţiu care s-a format pentru Unităţile 3 şi 4. Acest consorţiu a depus o ofertă, ea este în analiză şi există o etapă de negociere a termenilor finali,” a subliniat Burduja.
Referitor la retehnologizarea Unităţii 1, Burduja a anunţat că s-a semnat contractul de project management, urmând ca în 6-8 luni să fie semnat contractul principal, iar modernizarea este planificată pentru perioada 2027-2029. „S-a dat drumul şi la lucrarea de la instalaţia de detritiere, o investiţie implementată de partenerii din Coreea de Sud, a treia din lume, prima din Europa, o investiţie în sectorul nuclear, dar şi cu o nuanţă de verde şi pe care, de asemenea, dorim să o ţinem în grafic,” a spus ministrul.
A fost semnat, de asemenea, un memorandum de înţelegere cu Coreea de Sud pentru instalaţia de detritiere, iar aceasta ar putea juca un rol semnificativ şi în construirea Unităţilor 3 şi 4, precum şi în proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni. „Aici s-a încheiat faza întâi de prefezabilitate, urmează faza a doua de fezabilitate, detaliu şi structura financiară a proiectului de la Doiceşti,” a menționat Burduja.
În ceea ce priveşte Coridorul Verde, cablul electric în curent continuu ce va traversa Azerbaidjan-Georgia pe sub Marea Neagră în România-Ungaria, ministrul a subliniat că proiectul este la etapa studiului de fezabilitate. „Este foarte important că în negocierile dintre cele patru părţi România a obţinut găzduirea acestei societăţi de proiect – sediul va fi în România – şi asta confirmă rolul de lider pe care România şi l-a asumat,” a adăugat el. Proiectul este crucial atât pentru securitatea energetică, cât şi pentru evacuarea puterii din regiunea Dobrogea, necesară pentru Unitățile 3 şi 4.
Burduja a vorbit și despre discuţiile cu partea canadiană pe care Nuclearelectrica le are pentru producerea izotopilor medicali la Centrala de la Cernavodă, în contextul procesului de retehnologizare.
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨