A făcut înconjurul lumii povestea chinezilor care au contactat COVID-19, după ce au mâncat la un restaurant, în care aerul condiționat ar fi recirculat aer contaminat cu coronavirus.

În acest context întrebarea care se impune este dacă putem utiliza în siguranță aparatele de aser condiționat, în această vară.

Specialiștii spune că, așa cum este cazul în orice situație, calitatea este cea care face diferența. Doar că de data aceasta vorbim despre diferența dintre a fi sănptoși și a ne îmbolnăvi din cauza unui virus care a ucis peste 250 de mii de oameni, în toată lumea.

Profesorul Virgil Musta, medic infecționist la Timișoara, a declarat pentru DIGI24 că principiul de bază pentru a nu risca infectarea cu COVID-19 este aerisirea camerelor și instalarea de filtre capabile să ucidă virușii, în aerele condiționate.

„Dacă aceste spații sunt ventilate cu instalații de aer condiționat care nu îndeplinesc condițiile de a avea un filtru cu efect bactericid sau dacă acest filtru nu este schimbat conform recomandărilor, atunci da, pot reprezenta o sursă de contaminare (…) În cazul aerului condiționat din mașină, acela poate mai degrabă să slăbească imunitatea organismului. Sunt acele teorii din medicina indiană și chinezească care spun că vântul slăbește organismul. De aceea, persoanele care stau în aer condiționat, unele dintre ele, răcesc foarte ușor după aceste expuneri.” a explicat profesorul Virgil Musta.

Medicul atrage atenția că foarte puține aere condiționate au filtre performante cu efect antibacterian, întrucât acestea sunt foarte sumpe. Tocmai de aceea, medicul rămâne la ideea că o aerisire bună și o ventilare naturală a încăperilor sunt mai bune decât o instalație de aer condiționat care nu îndeplinește condițiile de curățire a aerului.