Dacă există un proverb care stârnește atât de multe controverse, acesta este „banii nu aduc fericirea”. Fiecare are propria părere și…
Browsing: Literatură
Categoria Literatură ne aduce o gură de aer proaspăt și un gram de cultură. În această categorie sunt postate diverse articole pe teme culturale. De la lansări de carte și până la comemorarea autorilor, literatura oferă cititorilor un moment de respiro. Substanțial.ro oferă toate noutățile despre tot ce ține de eveniment cultural. Aici vom întâlni și articole despre sculpturi, scrisori sau imagini. Practic tot ce ține de creație artistică are legătură cu literatura.
În fiecare an, Crăciunul se strecoară puțin mai repede. Uneori, avem nevoie de un impuls pentru a intra în spiritul…
Ernest Hemingway se naște la data de 21 iulie 1899 la Oak Park, Illinois. Acesta fiind o o suburbie a…
Identitate și alteritate națională în contextul împlinirii socio-economice Identitate și alteritate națională în contextul împlinirii socio-economice. Factorii economico-comerciali sunt cei…
J.K. Rowling, creatoarea lui Harry Potter numită femeie ușoară. se pare că declarațiile scriitoarei au fost supuse dezbaterilor activiștilor trans-sexuali.…
Moartea suspectă a poetului Pablo Neruda, unul dintre cei mai mari poeți ai lumii, câștigător al Premiului Nobel pentru Literatură,…
J.K. Rowling a fost puternic deranjată de reacțiile primite în urma unei postări de-ale sale unde își exprima opinia față…
Lordul Byron este o figură reprezentativă romantică a literaturii engleze, este unul dintre cei mai mari poeți ai lumii. O…
Imaginarul calea spre etosul unei societăți Imaginarul se referă la dimensiunea realității din cadrul unei societăți. Imaginarul societății arhaice este…
Medeea este prezentată ca un om lipsit de toate laturile necesare structurii omului arhaic, este într-un pământ străin. Sufletul se-nduioșază…
Teatrul supraviețuiește în cele mai grele condiții, chiar și în perioada de criză actuală. Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova…
Ura cu care lovești pare că spune exact povestea de zilele acestea din America, în cazul lui George Floyde. The…
José Saramago a fost aspru criticat de Vatican pentru două din creațiile sale literare „Evanghelia după Isus Cristos“ şi „Cain“.…
Modalitatea estetică a teatrului Gândirea estetică a lui Camil Petrescu a vizat cel mai mult teatrul. Modalitatea estetică a teatrului, teza…
José Saramago (1922 – 2010) a fost un scriitor portughez, distins cu Premiul Nobel pentru Literatură. Ajuns în atenția publicului…
Concursuri literare cu adresabilitate pentru tinerii de până în 30 de ani, nedebutați. Este vorba despre două concursuri de poezie.…
Cuvântul este închisoarea eroilor absurzi Personajele literaturii absurde se creează pe raționamentul specific cuvântului, paradoxul și catastrofa le conturează. Cuvântul…
Nothing to be done pentru eroii lui Samuel Beckett. Piesa de teatru Așteptând-l pe Godot (Premieră: 5 ianuarie 1953) prezintă…
Iubirea ideală în teatrul lui Camil Petrescu Iubirea ideală în teatrul lui Camil Petrescu. Amândoi purtând în sine iubirea față…
Kafka cel mai iubit dintre… scriitorii de literatură de factură absurdă? Kafka cel mai iubit dintre… scriitorii de literatură absurdă?…
Omul absurd în viziunea lui Kierkegaard: Omul estetic Omul absurd în viziunea lui Kierkegaard este cel care trăiește doar pentru…
Raționamentul absurdului și demersul Thunberg Raționamentul absurdului un fenomen al realității noastre. Este cunoscut la scară globală demersul Gretei Thunberg,…
Jocul ielelor drama de idei Prima piesă de teatru a lui Camil Petrescu, Jocul ielelor, este scrisă cu pretenția de-a…
Opera Hortensiei Papadat-Bengescu Hortensia Papadat-Bengescu a fost un talent care s-a lăsat așteptat. O imagine completă a prozei interbelice românești…
Tudor Arghezi a reușit să inoveze stilistica românească. Datorită lui, limbajul poetic, a căpătat alte forme. I se poate atribui…
Yukio Mishima a fost un scriitor japonez foarte controversat. Un mare activist politic, de orientare extremă dreapta. Are o operă…
Arta sub călcâiul totalitar se schimonosește. Restaurația engleză a cântărit mult în evoluția teatrului. Începând cu Republica lui Platon, apoi…
Adevărul în viziunea lui Aristotel Adevărul este, spunea Goethe, o eroare rectificată. Pornind de la această afirmație am putea explica…