Reclamă
Reclamă

Fostul consilier prezidențial pe probleme de securitate, Iulian Fota, a subliniat miercuri, în cadrul Interviurilor Digi24.ro, importanța pregătirii României pentru posibilele conflicte militare în contextul global actual. Acesta a precizat că viitorul președinte al României trebuie să fie gata să apere militar teritoriul național.

„Responsabilitatea principală a viitorului președinte al României va consta în pregătirea țării noastre pentru o agresiune militară, inevitabilă”, a spus Fota.

Iulian Fota a subliniat că avertismentele emise de miniștrii de externe și de apărare de la nivel european, referitoare la necesitatea pregătirii continentului pentru o conflagrație de amploare, trebuie tratate cu maximă seriozitate. El a menționat că numeroși oficiali de rang înalt au semnalat această necesitate:

Reclamă

„Din noiembrie anul trecut, am constatat cel puțin 9 oficiali de nivel înalt, miniștri ai apărării, miniștri de externe, șefi de stat major, premieri care au spus cu subiect și predicat că trebuie să ne pregătim pentru că ei se așteaptă ca undeva în următorii ani să ne confruntăm cu o agresiune militară”, a declarat Iulian Fota.

„Ce diferă la oamenii ăștia este când se va întâmpla chestia asta. Unii zic peste 3 ani, alții zic peste 5 ani, unii sunt mai optimiști, zic peste 8 ani, dar niciunul dintre ei nu revine asupra afirmației. Și, repet, avem o listă lungă și are sens, pentru că uitați-vă la ruși. N-au putut să-și rezolve diplomatic problemele, au încercat o soluție militară. China e posibil să încerce soluția militară la problema numărul unu, care este Taiwanul. Iranul, pentru prima dată, atacă direct Israelul masiv, cu drone și cu rachete. Înainte atacase Israelul numai indirect, prin Hezbollah și alți interpuși”, a adăugat Fota.

El a subliniat că contextul global actual, în care tot mai multe state recurg la soluții militare, crește preocuparea și îngrijorarea la nivel internațional: „Faptul că țările din ce în ce mai multe sunt tentate să apeleze la soluții militare, asta face pe toată lumea să fie extrem de preocupată, îngrijorată”, a spus Iulian Fota.

Acesta a subliniat că recent s-a luat în calcul crearea unui comisar european pentru apărare datorită lipsei unei industrii de apărare suficient de puternice: „Ne punem problema de comisar pentru apărare, pentru că n-avem suficientă industrie de apărare și ne dăm seama că războaiele consumă milioane de obuze și noi nu suntem în stare să le producem”, a precizat Fota.

La începutul acestui an, mai mulți miniștri din UE au vorbit despre iminenta posibilitate a unui conflict major. Ministrul german al apărării, de exemplu, a declarat: „Trebuie să fim pregătiți pentru război până în 2029. Trebuie să promovăm măsuri de descurajare, pentru ca situația să nu se înrăutățească”, subliniind importanța resurselor financiare, a materialelor și a personalului pentru atingerea acestui obiectiv.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro