Reclamă
Reclamă

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) nu intenționează să schimbe ordonanța care poate lăsa șoferii fără permis dacă sunt testați fals pozitiv cu testele antidrog rapide. Secretarul de stat în MAI, Bogdan Despescu, a declarat la Digi24 că ministerul va propune Guvernului să accelereze analizarea rezultatelor de la testele antidrog, astfel încât acestea să fie gata în cel mult 72 de ore.

„Din toamna anului trecut am prezentat mai multe propuneri care vizau întărirea climatului de siguranță rutieră. Fac precizarea că anul trecut au fost peste 1500 de morți și peste 3000 de răniți. Anul acesta au fost peste 500 de persoane decedate și 1000 de răniți cu urmări grave”, a explicat Bogdan Despescu.

Despescu a detaliat că retragerea permisului de conducere până la primirea rezultatelor probelor biologice este necesară pentru siguranța rutieră. „Persoana care refuză să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, polițistul dispune retragerea permisului. Această retragere dispune până la primirea rezultatelor probelor biologice”, a declarat Despescu.

Reclamă

Reprezentanții MAI afirmă că soluția pentru îmbunătățirea acestor situații este creșterea capacității de testare. „În perioada următoare extindem capacitatea de analiză a probelor biologice. Cu siguranță în următoarea perioadă vor fi luate măsuri pentru această perspectivă. Ne-am propus să fim rapizi în operaționalizarea laboratorului de testare să venim cu aceasta capacitate de a îmbunătăți capacitatea și a micșora timpul de procesare a acestor probe”, a mai spus Despescu.

Conform secretarului de stat, dispozitivul folosit pentru testele antidrog este certificat tehnic și folosit în alte state. Deși 1 din 2 teste antidrog pozitive realizate de poliție este fals pozitiv, ceea ce înseamnă că șoferii rămân fără permis pe nedrept și se aleg cu dosar penal până la sosirea rezultatelor analizelor, Despescu asigură că dispozitivul detectează chiar și cele mai mici concentrații de substanțe interzise.

„Dispozitivul detectează cele mai mici concentrații de substanțe interzise. Dacă aparatul detectează anumite concentrații, nu înseamnă că nu există aceste concentrații, că nu a consumat ceva interzis”, a spus Despescu.

Despescu a subliniat, de asemenea, că șoferii ar trebui să fie atenți la medicamentele pe care le consumă, deoarece unele dintre ele pot provoca rezultate fals pozitive. „O parte dintre medicamente sunt contraindicate la conducere. Există prospect pe care trebuie să-l respectăm. Dacă se folosește un medicament nu e corect, pentru că-i pune în pericol pe ceilalți participanți. Există pentru fiecare medicament anumite indicații, fiecare avem medic. E ușor de aplicat, citim prospectul și consultăm medicul”, a adăugat secretarul de stat.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro