Reclamă
Reclamă

Luna iulie aduce o serie de reforme în Germania, inclusiv un nou capitol referitor la liberalizarea canabisului. De la începutul acestei săptămâni, până la 500 de membri se pot reuni în cluburi speciale, în care pot cultiva canabis, îl pot împărți între ei și consuma împreună, relatează agenția germană de presă DPA.

În același timp, consumul în asociațiile de culturi de canabis, cum le numește legea, nu este autorizat. Cluburilor li se permite să distribuie maximum 25 de grame de canabis pe zi și, în total, 50 de grame pe lună fiecărui membru. Totodată, cluburile nu pot vinde produsul în afara lor.

Încă nu s-a stabilit clar peste tot ce autoritate monitorizează activitatea cluburilor. Steffen Geyer este președintele asociației cluburilor sociale de canabis din Germania, CSCD, și unul dintre organizatorii Muzeului Cânepii din Berlin. „Cu siguranță sute de cluburi se vor strădui să obțină licență. Cât va dura și câte vor primi este greu de spus. Landurile federale sunt extrem de slab pregătite pentru asta”, spune Geyer, citat de Deutsche Welle.

Reclamă

La Berlin, de exemplu, nu este clar cum se vor ocupa departamentele responsabile ale administrației locale de acordarea licențelor. Un lucru se știe sigur: când cluburile vor reuși să se înființeze oficial, fanii canabisului vor avea, în sfârșit, liniște, după decenii întregi de existență clandestină și criminalizare. Într-o primă etapă, au decis cele două Camere ale Parlamentului, consumul de canabis în cantități mici, inclusiv în spații publice, dar cu respectarea anumitor condiții, a fost permis începând cu 1 aprilie. Persoanele majore pot deține asupra lor 25 de grame – cantitatea necesară pentru 50 sau 100 de joint-uri.

Iar acasă, în spațiul privat, fanii hașișului pot cultiva trei plante de canabis și pot depozita maximum 50 de grame de „iarbă” uscată. Înainte, pentru fiecare gram depistat era aplicată pedeapsa penală. În opinia lui Steffen Geyer, noile reglementări au avut efect la câteva săptămâni după intrarea în vigoare. „Consumatorii sunt ușurați. Înainte de orice, însă, se înregistrează foarte puține infracțiuni legate de consum. În anii trecuți, la fiecare trei minute cineva era arestat pentru că era prins cu o cantitate mică de canabis asupra sa.”

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro