Reclamă
Reclamă

Ministrul slovac al Culturii, Martina Šimkovičová, a dat vina pe minoritatea LGBTQ+ pentru scăderea ratei fertilității din Europa într-un interviu din 3 iulie cu tabloidul slovac Topky.sk. Ea crede că „Europa se stinge din cauza numărului excesiv de reprezentanți ai minorităților sexuale”, scrie Politico.

„Noi, heterosexualii, creăm viitorul, pentru că facem copii. Europa se stinge, nu se nasc copii din cauza numărului excesiv de [oameni] LGBTQ+. Iar lucrul ciudat este că se întâmplă asta tocmai cu rasa albă”, a spus ministrul.

Institutul pentru Drepturile Omului din Bratislava a răspuns depunând o plângere penală la procuratura generală împotriva lui Šimkovičová pentru suspiciunea de rasism și antisemitism, a declarat directorul institutului, Peter Weisenbacher. Discursul homofob nu este interzis în Slovacia, spre deosebire de comentariile rasiste și antisemite.

Reclamă

„Sprijinul pentru rasism și antisemitism nu are loc în Europa în 2024. Știm unde au condus astfel de tendințe în trecut. Facem apel la ministrul Šimkovičová să demisioneze imediat”, a spus Weisenbacher.

Drepturile minorităților sexuale au fost supuse unor presiuni suplimentare de la preluarea mandatului guvernului de stânga-populist al premierului Robert Fico, anul trecut. Fico a numit anterior adopția de copii de către cuplurile de același sex „o perversiune” și l-a invitat în batjocură pe liderul opoziției, Michal Šimečka, „să decidă… dacă este băiat, fată sau elicopter astăzi”.

Nu este prima dată când Šimkovičová își exprimă astfel de sentimente. În ianuarie, ea a anunțat că Ministerul Culturii va înceta finanțarea proiectelor LGBTQ+ pentru a „reveni la normalitate”. Înainte de a se alătura guvernului Fico, Šimkovičová a lucrat anterior ca prezentatoare de știri pentru postul comercial TV Markíza, care a concediat-o în 2015 pentru că a distribuit conținut antimigranți pe rețelele sociale. Mai târziu s-a alăturat canalului de dezinformare TV Slovan, unde a vorbit despre teorii ale conspirației.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro