Reclamă
Reclamă

Fostul consilier prezidențial pe probleme de securitate, Iulian Fota, a discutat miercuri la Interviurile Digi24.ro despre creșterea extremismului la nivel european și global. Acesta a explicat că succesiunea de crize din ultimul deceniu a contribuit la ascensiunea formațiunilor politice cu discurs populist și extremist.

„Oamenii se tem. Socialul european și la fel de mult și oamenii din Statele Unite au trecut prin mai multe crize, cu frământări mari, de mare amploare. Să nu uităm că aproximativ în 10 ani de zile am avut o criză economică serioasă, care i-a afectat pe mulți, i-a lăsat pe mulți fără case, oamenii și-au pierdut economiile. După aceea a venit COVID-ul iarăși, o perioadă foarte complicată, o perioadă cu un fenomen istoric pe care ultima dată oamenii îl confruntaseră undeva pe la sfârșitul Primului Război Mondial, deci acum vreo 100 de ani”, a declarat Fota.

El a adăugat că pandemia a destabilizat mult societatea occidentală, amplificând sentimentul de teamă pe care oamenii deja îl aveau. „Pe fondul crizei economice a venit și războiul din Ucraina și războiul înseamnă distrugere, înseamnă moarte. Și chiar dacă pentru mulți în Europa războiește departe, sentimentul de nesiguranță s-a amplificat”, a precizat fostul consilier prezidențial.

Reclamă

Iulian Fota a subliniat că pe acest fond de îngrijorare, elitele politice din multe state occidentale au făcut greșeli semnificative. „S-au distanțat prea mult de oameni, de popor. Elitele s-au îmbogățit peste măsură. Ăsta e un fenomen care e bine documentat, bine analizat. Știm foarte bine că, în ciuda faptului că țările noastre, toate, și aici includ și România, s-au dezvoltat economic și bogăția în statele astea a crescut de la an la an, din păcate, ea n-a fost bine distribuită. Avem o concentrare mare de bogăție la vârf și asta a fost un element în plus care să mărească angoasa oamenilor”, a menționat el.

În contextul nemulțumirii față de ofertele politice ale partidelor tradiționale, oamenii au început să se orienteze spre alte soluții. „Pe acest fond, nemulțumiți de ofertele pe care politicienii de centru sau partidele clasice le-au oferit, oamenii s-au orientat spre alte soluții. Și aici este problema mare, că acolo nu e soluția, acolo e doar iluzia soluției”, a spus Fota.

Întrebat despre creșterea extremismului, Iulian Fota a declarat: „Tot acest sentiment de teamă, de nemulțumire, de frustrare, de frică, pe care îl vedem amplificându-se la nivelul societății lor a fost amplificat. Oamenii se pot coagula ușor în jurul unor astfel de abordări, datorită faptului că prin internet și prin invențiile astea care păreau remarcabile la vremea lor, avem și modalități de distribuire a cuvintelor, atât de facile de distribuire a cuvintelor. Ca atare, cei care altă dată nu prea aveau voce sau vocea lor era izolată sau era coagulată prin intermediul unor lideri de opinii, jurnaliști, scriitori, au acum posibilitatea ca chiar ei să intre în arenă și să-și spună punctul de vedere, să coaguleze în jurul unor idei, să formeze mișcări, să intervină în dezbaterile publice.”

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro