Inteligența artificială poate face față haosului potrivit unor cercetări mai noi.

Se pare că fizica o poate ajuta. De mult timp sistemele de inteligență artificială continuă să facă progrese uriașe. Dar nu sunt destul de bune pentru a face față haosului sau imprevizibilității. Acum cercetătorii cred că au găsit o modalitate de a remedia acest lucru, învățând inteligența artificială unele reguli din fizică. Mai exact este vorba despre funcția hamiltoniană, care oferă informații inteligenței artificiale despre întregul sistem dinamic: toată energia conținută în el, atât cinetică cât și potențială.

Inteligența artificială ar putea face față haosului

Rețelele neuronale, concepute pentru a imita în mod independent creierul uman ca un tip complex de inteligență artificială, cu o greutate specifică, pot oferi o imagine mai mare despre ceea ce se întâmplă. Aceasta ar putea deschide posibilități pentru ca inteligența artificială să facă față problemelor din ce în ce mai grele.

„Funcția Hamilton este într-adevăr elementul special care oferă rețelelor neuronale capacitatea de a învăța diferența dintre ordine și haos. Cu Hamilton, rețeaua neuronală înțelege dinamica de bază într-un mod în care o rețea convențională nu poate. Acesta este un prim pas către rețelele neuronale, ce ar avea „experiență în fizică”. Ce ne-ar putea ajuta să rezolvăm problemele mai dificile.” spune fizicianul John Lindner, de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, pentru Science Alert.

Cercetătorii aseamănă introducerea funcției Hamilton cu un pendul care oscilează. Aceasta oferă informații inteligenței artificiale despre cât de rapid se învârte pendulul. Pe lângă asta și calea sa de călătorie, în loc de a arăta inteligenței artificiale doar o imagine a unui moment al pendulului. Dacă rețelele neuronale pot percepe fluxul Hamilton, adică unde se află pendulul în toată analogia noastră, dar și unde ar putea fi, unde s-ar putea duce, ar fi capabilă să gestioneze interacțiunea cu un sistem haotic. Arată noul studiu.