Pandemia și spaima găurilor negre în bugete îi împinge pe români să ia calea străînătății. Aceștia susțîn că în Germania de exemplu sunt remunerați conform muncii cu sume corect raportate la orele de muncă.

Totuși epidemia a adus schimbări și în  cadrul  fermelor din Germania unde se lucra zi de zi. Conform cu situatiaia actuală, muncitorii nu mai lucrează duminica.. De asemenea, angajatorii acestora au schimbat tehnica de lucru, având grijă că fiecare muncitor să poarte echipament de protecție sanitară.

 

Nemții nu se opresc aici cu regulile, astfel că pe câmp, culegătorii sunt păziți de polițiști care se asigura că măsură distanțării sociale este respectata.

Potrivit românilor care pleacă în această perioada la cules de sparanghel sau căpșuni în Germania, plata se face per lădiță de legume/fructe culeasă, iar prețul acesteia ajunge la 60 de cenți.

„Sunt zile în care culeg 50 de lădiţe de sparanghel sau zile în care culeg 100 de lădiţe de sparanghel, în funcţie de vreme, de orele suplimentare pe care vreau să le lucrez sau de cât de mult chef am”. susține un român de 43 de ani plecat să muncească în străînătate.

Deși remunerația este semnificativă, totuși munca nu este una ușoară. Românii care pleacă să muncească în străînătate lucrează în general câte 12 ore pe zi, cu o singură pauză de masă.

Speculând momentul companiile de recrutare au impazit internetul de sute de oferte de muncă în străînătate. Atunci când aleg să plece să muncească prin intermediul unei agenții, emgranților li se asigiura biletul de transport, cazare, masă și contract de muncă.

Anual din țară noastră pleacă la muncă în Germania peste 60.000 de români.