Astăzi, 26 aprilie, este prima duminică de după Paşte, cunoscută drept Duminica Tomii. Aceasta este o sărbătoare dedicată sufletului morţilor în Calendarul Popular.

Potrivit „CreştinOrtodox”, Biserica Ortodoxă îl sărbătoreşte în Duminica a II-a după Paşti, pe Sântul Apostol Toma. În această zi, Mântuitorul S-a arătat ucenicilor prin uşile încuiate, pentru a doua oară după Înviere. Pentru că Toma nu credea în Învierea Mântuitorului, Iisus l-a îndemnat să-i atingă semnele rămase pe corp în urma răstignirii Sale. După acest moment, Toma îl mărturiseşte fără nicio îndoială pe Iisus Hristos ca Domn şi Dumnezeu, realitatea Învierii Domnului fiind dovedită astfel încă o dată pentru cei care nu puteau crede.

Potrivit tradiţiilor şi legendelor, oamenii care s-ar afla într-o altă lume, la la vărsarea Apei Sâmbetei în Sorbul Pământului. Ei sunt anunţaţi că a sosit Paştele de către oamenii de aici care aruncă în apele curgătoare coji de ouă sparte în timpul înroşitului sau la prepararea alimentelor rituale (cozonaci, pască). Când sosesc cojile de ouă în ţara lor îndepărtată, în general după o săptămână, se serbează separat „aici” şi „acolo” Paştele Blajinilor sau Paştele Morţilor.

Ce trebuie să faci astăzi

Astăzi, în Biserică, preotul sfinţeşte colacii și ouăle aduse de credincioși la Biserică, după care se caută o apă curgătoare, pentru a fi purtate de aceasta către sufletele morților. Credincioșii spun că, astfel, ofrandele aduse îi vor elibera pe cei plecați dintre noi de o parte din păcate, pentru a umbla prin locurile în care doresc.

După terminarea slujbei, oamenii merg în cimitire, pentru a participa la o altă slujbă, cea de comemorare a celor plecați în „lumea blajinilor”, de unde vine și ziua de Paștele Blajinilor.

Oamenii întind mese în cimitir sau lângă cimitir, fiind vorba din tradiţie că este singura zi din an când aceştia se pot aşeza la masă cu sufletele din cealaltă lume.