Când intrăm intr-un fast-food avem anumite cerințe: ca serviciul să fie rapid și eficient, ca angajații să fie atenți la nevoile noastre, să nu facă o comandă greșită și să aibă ținută impecabilă. 

Toți poartă o uniformă adaptată imaginii companiei. Dar, pe lângă tricoul, cămașa sau șorțul care poartă sigla mărcii, toți lucrătorii poartă șapcă. Dar totuși, la ce folosește mai exact?

De ce lucrătorii de la fast-food poartă șepci?

Fast-food-ul a crescut în popularatitate semnificativ în ultimii ani. Chiar dacă, pentru majoritatea restaurantelor fast-food, mâncarea servită este departe de a fi sănătoasă și chiar nerecomandată pentru sănătate. Întrucât este un contact strâns cu clientul, toate indicatoarele trebuie să respecte standardele de siguranță și igienă. De pildă, echipamentul vestimentar joacă foarte mult.

Desigur, pentru a ieși în evidență față de concurență, ținutele sunt toate personalizate pentru a reprezenta semnătura mărcii. Dar, în general, „costumul” și pantofii trebuie să fie confortabili pentru a promova receptivitatea și libertatea de mișcare. În bucătărie, angajații trebuie să poarte mănuși: aceasta este o măsură de igienă esențială pentru a preveni răspândirea bacteriilor și germenilor.

Sursa: Social media

De asemenea, accesoriul pentru cap este important. Angajații care îți iau comanda și ți-o aduc, dar și cei care lucrează în spate, în bucătărie, unde îți pregătesc mâncarea.

Până acum credeam că purtarea unei șepci este doar o chestiune de estetică. Însă, măsura luată de angajatori nu este legată de modă sau tendințe, ci mai degrabă de regulile de sănătate și politica de fast-food.

Toți cei din lanțul alimentar trebuie așadar să respecte reglementările standardelor HACCP (sistemul de analiză a riscurilor și puncte critice de control în vigoare în Europa), o metodă de control avansat al sănătății. În ceea ce privește igiena și siguranța alimentelor, profesioniștii din catering trebuie să respecte o serie de standarde stricte. Iar purtarea unui copac este una dintre ele.

Așadar, șepcile purtate de lucrătorii de la fast-food au același rol ca și plasele purtate pe cap de cei care lucrează la cantine. Se urmărește prevenirea căderii părului în alimente. Acest lucru ar provoca probleme de sănătate clientului, dar și amenzi grele în cazul unei inspecții de igienă și protecție a consumatorilor. De asemenea, este interzis prin lege în unele țări să ai capul descoperit în bucătărie. Cei care nu respectă regulile de igienă pot fi sancționați aspru.