Relaxarea măsurilor impuse de autorități, pentru limitarea numărului de îmbolnăviri cu COVID-19 este ceea ce așteaptă toți românii.

În ultima vreme și autoritățile, începând chiar cu președintele țării și premierul Orban, au început să dea semnale că după 15 mai se va ridica starea de urgență, iar oamenii vor avea mai multe libertăți.

Autoritățile medicale fac, în continuare însă, apel la răbdare și mai ales la respectarea restricțiilor impuse. Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila se numără printre cei care îndeamnă la prudență și este de părere că este obligatorie o strategie progresivă de reluare a vieţii sociale și economice, corelată cu situația medicală.

„Nu aș spune că suntem pe un trend ascendent, ci într-o fază de platou, 300-400 de cazuri pe zi, cu mici sincope, cum a fost luni când s-au prezentat cazurile testate de Paște, adică mai puține.

Data de 15 mai este aceeași în care expiră starea de urgență. Sunt două tipuri de abordări, una legată de un calcul epidemiologic, pe care nu-l avem încă la îndemână până la sfârșitul săptămânii, și mai este o zonă de decizie, care trebuie să țină cont de situația economică de exemplu.

Societatea trebuie să funcționeaze, președintele Iohannis este conștient de acest lucru. A dat un semnal că dorește revenirea la normal, dar și un semnal privind tipul de comportament pe care-l vom adopta în perioada următoare. Comportamentul fiecăruia dintre noi contează.”

Medicul a subliniat că fiecare dintre noi își poate aduce aportul la relaxarea restricțiilor, respectând regulile de izolare și distanțare socială, mai ales în condițiile în care se apropie ziua de 1 mai, zi pe care anul acesta trebuie să o sărbătorim acasă, în mediu restrâns.

„Trebuie să avem grijă cum sărbătorim de 1 mai. E bine să încercăm să nu aplicăm modelul tradițional în acele zile. Trebuie să ajungem la o descreștere a cazurilor noi, nu neapărat a cazurilor totale. După stabilizarea cazurilor noi (între 300 – 500 de cazuri), ulterior să intrăm pe o pantă descendentă cu cifre de descreștere cel puțin o săptămână.” a mai spus Rafila.

În finalul intervenției sale, medicul a mai spus că principalul indicator este gradul de încărcare al secțiilor ATI, pe care s-a încercat scăderea presiunii prin restricțiile impuse încă de la începutul stării de urgență și, potrivit lui Rafila, s-a și reușit.