În ultima vreme, facturile la energia electrică parcă au explodat pentru mulți români.

Din cauza prețurilor piperate, oamenii încearcă să economisească tot mai mult curent. Trebuie să știți că există câteva aparate electrocasnice care triplează factura. Dacă veți învăța să le utilizați corect, veți reduce consumul și implicit, veți plăti bani mai puțini.

Față de anii anteriori, facturile de energie electrică au crescut exagerat de mult. Specialiștii care de-a lungul timpului au făcut numeroase studii, au încercat să găsească soluții pentru a reduce consumul de energie.

Cum să scapi de facturile mari la curent

Directorul Asociației Centrului Național de Reciclare Electrice și Electrocasnice, Andrei Orban, a susținut că aproximativ 70% din costul facturii la energie provine de la electrocasnice dintr-o gospodărie, potrivit romania.europalibera.org. Pe primul loc la consum se află frigiderul (14%), apoi boilerul electric (14-15%), și, nu în ultimul rând mașina de spălat (10-12%).

„Durata medie de viață a unui echipament electrocasnic în România este undeva între 10 și 15 ani. Deci, din cauza puterii relativ scăzute de cumpărare, produsele rămân mult mai mult în exploatare în gospodării.

Tocmai de aceea, eficiența energetică nu pătrunde atât de repede (în gospodăriile românilor, n.r.), de unde și consumul crescut de electricitate”, conform aceleiași surse citate anterior.

Potrivit unei analize bazate pe mai multe surse din industria de profil, aparatele frigorifice noi, eficiente energic înregistrează economii importante față de aparatele vechi de până la 5 ani până la 15 ani. Consumurile energetice ale aparatelor frigorifice vechi sunt cu 30-80% mai mari, comparativ cu consumul echipamentelor noi.

Ce aparate electrocasnice cresc factura la curent. Iată modalitatea perfectă de a reduce consumul la energie electrică
Arhivă presă

Trucuri pentru a economisi energia frigiderului

  • Nu puneți niciodată alimente fierbinți în frigider.
  • Setați temperatura termostatului frigiderului la setarea recomandată de producător.
  • Așezați-l departe de căldură, pentru a nu crește consumul de energie.
  • Păstrarea curată a condensatorului frigiderului – curățarea se poate face cu un aspirator sau cu o suflantă de aer.
  • Ventilație mai bună în spatele frigiderului – asigurați-vă că există un spațiu de minim 10 cm în spatele frigiderului.