Euroins, lider pe piața polițelor RCA a fost trecut în insolvență de Autoritatea de Supraveghere Financiară. După falimentul City Insurance, acesta este un nou cutremur pentru asigurările auto. Iar românii au resimțit deja pe deplin efectele. Prețurile s-au majorat, iar Guvernului i-a fost solicitat să intervină.
Falimentul Euroins a fost anunțat de luni bune, însă controlul efectuat recent de AFP a confirmat cel mai negru scenariu. Euroins avea la finalul anului 2022 2,76 milioane de polițe RCA active, ceea ce înseamnă despăgubiri uriașe, la fel ca în cazul City Insurance.
Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunțat vineri, 17 martie, în mod oficial, că a retras autorizația companiei. Astfel că următorul pas, după cum prevede legea, este solicitarea în instanță a falimentului. În continuare, conducerea companiei va fi preluată de Fondul de Garantare a Asiguraților.
La data de 30.06.2022 societatea nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situație care se menține și la data de 30.09.2022. Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei., a transmis vineri ASF.
Inițial, se pare că măsurile decise de ASF au fost cu totul altele. S-a vrut inițial ca conducerea Euroins să fie suspendată și preluată e către Fondul de Garantare a Asiguraților. Ulterior însă, s-a luat hotărârea ca autorizația de funcționare a companiei de polițe RCA să fie retrasă.
Mai exact, în urma verificărilor, s-a descoperit că Euroins nu mai are capital. Doar că și sub conducerea FGA, este greu de imaginat cum se va rezolva situația de pe piața asigurărilor auto. Mai ales că Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) nu are suficiente resurse să gestioneze și situația de la Euroins, în condițiile în care plătește deja pentru falimentele Astra, Carpatica și City Insurance.
Acum, ASF a cerut plafonarea prețurilor de către Guvern, după cum s-a vehiculat până acum. Executivul urmează să stabilească ce se va întâmpla după mai multe discuții cu specialiștii.
Răspunsul Euroins după ce i s-a retras autorizația de funcționare
După decizia ASF, a venit și primul răspuns din partea companiei Euroins. Grupul bulgar Eurohold acuză o preluare ostilă a activelor din România și spune că va contesta în instanță decizia ASF. În plus, ei mai acuză că cei care vor plăți pentru acest dezastru vor fi chiar românii.
Într-o nouă dovadă de iresponsabilitate, ASF, instituția care nu a reușit să oprească trei falimente din industria asigurărilor, a eșuat de această dată să înțeleagă un contract de reasigurare, aruncând piața asigurărilor RCA într-un adevărat dezastru: românii vor plăti RCA la prețuri indecente pentru a finanța incompetența autorităților și tâlhăria sistematică practicată de COTAR., a transmis compania.