Se aud tot mai puține strigăte de ajutor de dincolo de dărâmături. Este concluzia salvatorilor care petrec zi și noapte printre ruinele lăsate în urmă de cele două cutremure. Numărul deceselor continuă însă să crească, tot mai multe trupuri neînsuflețite fiind scoase din maldărele de moloz.
Numărul deceselor a depășit 15.000
Deși s-au scurs zeci de ore de la cutremurele ce au răpus zona de sud-est a Turciei precum și o parte din Siria, în continuare operațiunile de salvare sunt în picioare. Echipe numeroase de salvatori caută în mod constant posibili supraviețuitori în urma seismelor. Inclusiv echipa de salvatori din România a identificat și scos la lumină, familii de sub dărâmături.
Din nefericire, la mai bine de 48 de ore de la cele două seisme se aud tot mai puține strigăte de ajutor de dincolo de mormanele de moloz.
Salvatorii sapă cu ajutorul utilajelor, iar unii dintre aceștia caută victime inclusiv cu mâinile goale. Numărul deceselor a depășit în acest moment 15.000, conform The Guardian. De asemenea zeci de mii de persoane sunt rănite și au fost transportate în spitalele Turciei.
Supraviețuitorii se confruntă cu foame și sete
Imaginile dezastrului din Turcia vor lăsa cu siguranță urme adânci și traume pentru cei care au scăpat cu viață. Printre ruine, în continuare se află supraviețuitori care trebuie să se lupte cu foamea, setea, dar și cu frigul. În cazul unor operațiuni de eliberare de sub dărâmături, procesele au fost îndelungate. Totul din cauza plăcilor mari de beton care au fost mutate cu dificultate. De altfel, pentru a acționa mai rapid, salvatorii au montat macarale peste escavatoare ca să mute într-un timp mai scurt bucățile de beton.
Dincolo de foame, sete și îngheț, cei îngropați de vii sub dărâmături trec și prin alt pericol. În anumite zone ale dezastrului există riscul exploziei conductelor de gaz. Din acest motiv, salvatorii lucrează cu atenție.