Sunt puțini românii care știu că nu au voie să taie o anumită specie de copac.

Chiar dacă acest copac crește în curtea casei loc, oamenii vor fi amendați dur dacă îl vor tăia. Amenzile ajung la suma de zece mii e lei pentru cei care nu respectă legea respectivă. 

Anunț important pentru români! Cei care taie acest copac riscă o amendă de câteva mii de lei. Este vorba despre nuc, pe care oamenii nu îl pot tăia nici măcar dacă acesta se află în propria lor curte. Persoanele care fac acest lucru riscă să fie amendate cu suma de 10.000 de lei. 

Amenzi colosale pentru tăierea nucilor

În prezent, nucul este o specie de pom protejată de lege. Persoanele fizice sau juridice care au nuci în proprietate și vor să îi taie sunt obligate să facă o solicitare în acest sens. Numai așa pot scăpa de copacul respectiv. 

Așadar, românii care vor să scape de nucul din curte, sunt obligați să depună o cerere cu cel puțin o lună înainte de tăierea efectivă. Specialiștii direcțiilor teritoriale pentru agricultură vor face mai multe verificări și vor decide dacă vor primi autorizație sau nu. Urmează ca specialiștii direcțiilor teritoriale pentru agricultură vor face mai multe verificări și vor decide dacă cel care a depus solicitarea va primi autorizație sau nu. 

https://www.youtube.com/watch?v=zKUcJPtAhyA

Aprobarea cererii de tăiere a nucilor se face în funcţie de trei criterii prevăzute de Legea pomiculturii, mai exact: 

  • pomii sunt îmbătrâniţi şi au ramuri uscate în proporţie de 60% din coroană; 
  • pomii sunt amplasaţi într-un perimetru unde urmează să se construiască obiective de interes naţional sau local; 
  • pomii sunt amplasaţi pe aliniamentele drumurilor naţionale şi se pune în pericol siguranţa circulaţiei rutiere. 

Persoanele care nu respectă legea și taie nuci fără autorizație riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei. Organele de control abilitate ale Ministerului Agriculturii, Ministerului Economiei și Ministerul Internelor sunt cele care se ocupă de aplicarea sancțiunilor. Potrivit avocatnet.ro, românii nu au voie să taie fără să facă solicitare nici castanii comestibili.