Televiziunea română învinuiește Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU), organizatorul Eurovision, că a modificat rezultatul votului dat de juriul românesc.

Întâmplarea a avut loc la scurt timp după ce a ieșit la iveală că votul din România și alte cinci țări nu a fost luat în calcul pentru notele finale. 

Reacția TVR după descalificarea juriului românesc

Televiziunea națională a declarat că regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanți să fie anunțați în prealabil. Aceștia au aflat în timpul transmisiunii că unele voturi ale juriilor naționale au fost modificate de organizator.

„Am fost surprinși să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final. Organizatorii au atribuit un alt set de punctaje concurenților din finală, în numele juriului țării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei”, scrie în comunicatul TVR.

În același comunicat, TVR anunță că, în funcție de răspunsul pe care îl va primi, își va rezerva dreptul de a lua măsuri pentru remedierea situației create. Juriul României a fost format din Alexandra Ungureanu, Ozana Barabancea, Randi, Cristian Faur și Adrian Romcescu, potrivit unui comunicat transmis de TVR.

Organizatorul Eurovision a transmis chiar în noaptea finalei că juriile din șase țări au fost eliminate din calculul final al notelor. Problema a fost evidențiată după ce un observator independent a detectat tipare de vot incorecte.

TVR acuză organizatorul Eurovision! Votul României a fost schimbat în timpul concursului
Social media

Ucraina, câștigătoarea Eurovision 2022

Concursul Eurovision a fost câștigat de Ucraina, reprezentată de trupa Kalush Orchestra. Ca și în anii precedenți, câștigătorul a fost ales în urma votului juriului și al publicului, care au avut ponderi egale.

După votul juriilor, Marea Britanie a condus clasamentul. Publicul a acordat cele mai multe puncte Ucrainei, care a câștigat ,de altfel, competiția. Anul viitor, țara devastată de război va trebui să găzduiască concursul muzical. Președintele Ucrainei a anunțat deja că vrea ca ediția viitoare să aibă loc în Mariupol, oraș distrus aproape complet de armata rusă.