Se anunță vremuri destul de grele pentru români. Prețurile au început deja să crească, iar potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, urmează o nouă serie de scumpiri în luna iulie. Contextul tragic din ultima perioadă, scumpirea energiei, dar și panica oamenilor au determinat noi scumpiri.
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 13,76% în luna aprilie 2022, față de aprilie 2021, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS), iar românii deja simt consecințele în buzunare. Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 16,35%, cele alimentare cu 13,54%, iar serviciile cu 7,11%.
Mai mult, scumpirile nu se opresc aici, iar potrivit spuselor lui Mugur Isărescu, creșterile de prețuri vor continua, mai ales din cauza costurile tot mai mari în ceea ce privește electricitatea, gazele și carburanții.
„Avem începând cu iulie o creștere extremă a prețurilor. Ceea ce reflectă un șoc puternic sau un fenomen de criză. În spatele acestei creșteri a prețurilor de consum din România, ca și din mai toate țările europene, este o creștere a costurilor de producție și în special a costurilor cu energia, deci a prețurilor la energie, toate formele de energie, inclusiv combustibili.
Dacă nu ar fi fost schemele de compensare, inflația ar fi fost mult mai mare. Acum noi avem 14% în aprilie, ar fi fost 20%”, a declarat Mugur Isărescu.
Un nou val de scumpiri
Mai mult, invadarea Ucrainei de către Rusia și impunerea sancțiunilor internaționale Moscovei îngreunează și mai mult situația de pe lanțurile de aprovizionare care alimentează și ele scumpirile. De asemenea, panica generală a oamenilor, care a fost perfect subliniată de achizițiile nechibzuite de carburant, ulei sau alte produse, îngreunează totul.
„Presiunea costurilor s-a transmis cel mai mult la alimentele procesate, prețul la energie s-a transmis în produse agro-alimentare, dar și pe un fondul de început de panică. Nu ne strică ceva mai multă calamitate. Agitația e caracteristică perioadelor de criză. E de înțeles. Autoritățile asta trebuie să transmită: mai calm. Am înțeles și eu mesajul. Mai bem un ceai de tei. Eu am băut cu Eugen Rădulescu (director în BNR -n.r). Deci e un sfat bun. Acest canal psiho-social al anticipațiilor, exagerările sunt specifice, dar nu fac bine”, a mai spus Mugur Isărescu.