Reclamă

România ascunde foarte multe obiective turistice foarte puțin știute de oameni. Printre ele se află și un oraș scufundat, unic în lume. Mulți dintre noi au trecut prin acea zonă cu mașina, fără să știe că este acolo.

Orașul scufundat din România are o istorie foarte interesantă. Potrivit istoricilor, urbea a fost îngropată sub ape chiar de către dictatorul Nicolae Ceaușescu.

În România există un oraș scufundat, la granița cu Serbia

Acum, orașul Orșova Veche, căci despre el este vorba, cândva plin de istorie. Acesta poate fi  văzut acum doar când se golește lacul de acumulare de la Porțile de Fier, lucru care s-a întâmplat ultima dată în urmă cu 9 ani.

Nicolae Ceaușescu a contribuit la tușa finală a Defileului Dunării, între  1964-1972,  chiar dacă construirea Porților de Fier I, a însemnat ca anumite așezări să fie înghițite de ape.

Îl incomodau câteva vestigii române, dar a decis să nu le lase pradă lacului de acumulare care începea să prindă contur în aceste locuri dintre Serbia și România. Pe lângă orașul Orșova Veche au mai ajuns sub ape Insula Ada Kaleh și vechea comună Dubova.

Unde se află orașul scufundat din România și de ce a fost băgat sub ape de Ceaușescu. Așezarea este unică în lume
catalinbadulescu.wordpress.com

Orșova Veche, un oraș istoric

Ce mai mare parte a istoriei adunate în mii de ani din Orșova Veche s-a pierdut, acum 50 de ani, când orașul a fost înghițit de ape.
Urbea a fost construită pe locul castrului roman „Dierna”. Acum, ruinele localităţilor scufundate ies la lumină doar când lacul este golit aproape în totalitate.

În zona Cazanelor Dunării, orașul scufundat din România nu este singurul obiectiv turistic de aici. Multe dintre ele, nu se văd de pe mal. De exemplu, pe un versant se află singurul loc din lume unde crește Laleaua Sălbatică, care înflorește o singură săptămână pe an.

Aceiași versanți adăpostesc și câteva crevase și grote care au atât acces de pe uscat, din munte, cât și direct din Dunăre, cu bărcile. În buza peșterii Ponicova fluviul are cea mai îngustă albie – în jur de 200 de metri, așa că prin acest loc ferit au reușit să fugă mulți din țară, înainte de revoluție, trecând înot la sârbi.


Reclamă

Share.

Jurnalist cu peste 14 ani de experiență în presa online, cât și în cea scrisă. Și-a început cariera la Acasa.ro în 2007, urmând ca un an mai târziu să lucreze la Prosport. Între 2009 și 2012 a făcut parte din echipa de Sport a cotidianului Adevărul. În ultimii trei ani a lucrat CANCAN.RO, Evenimentul Zilei și Jurnalul în departamentul Eveniment, unde a scris pe social, justiție și sănătate. A absolvit Facultatea de Istorie în 2006. Din copilărie și-a dorit să fie jurnalist sportive, avându-l ca exemplu pe Cristian Țopescu.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro