Culoarea ochilor cu care se naște copilul tău poate să nu fie neapărat culoarea ochilor pe care o vor avea pe toată durata vieții. În cele mai multe dintre cazuri, aceasta se poate modifica la doar câteva luni după ce a venit pe lume.
Culoarea ochiului uman este determinată de un pigment numit melanină, care este secretat de celulele numite melanocite. Cu cât ai mai multă melanină, cu atât ochii, părul și pielea ta sunt mai întunecate.
Pe măsură ce bebelușii cresc, melanina din ochi se dezvoltă. Până la vârsta de șase până la opt luni, culoarea ochilor lor ar putea fi complet diferită de cea pe care o aveau la naștere. Producția de melanină tinde să încetinească în jurul vârstei de șase luni, dar culoarea ochilor bebelușului poate continua să se schimbe până la un an.
Cantitatea de melanină care se poate dezvolta în ochii bebelușului depinde de genetică, spun specialiștii. O cantitate mică de melanină are ca rezultat ochi albaștri, în timp ce o cantitate medie înseamnă ochi verzi. Cei cu multă melanină vor avea probabil ochi căprui.
Cea mai des întâlnită culoare a ochilor
Maroul este cea mai des întâlnit culoare a ochilor la nivel mondial. Se estimează că 79% din populația lumii are ochi căprui. A doua cea mai frecventă culoare a ochilor este albastrul, care reprezintă aproximativ 8% până la 10% din populație. În cele din urmă, există 5% din populație care are ochi chihlimbar sau alun și 2% la sută cu ochi verzi.
Deoarece ochii căprui sunt atât de comuni, cea mai frecventă schimbare a culorii ochilor la nou-născuți este albastru spre maro. În același timp, este important să rețineți că nu toți ochii nou-născuților își schimbă culoarea. Mulți oameni presupun că toți bebelușii se nasc cu ochi de un albastru deschis, ei bine, nu e așa. Trebuie să știți că majoritatea nou-născuților din întreaga lume au de fapt ochi căprui la naștere.