Poate că autoritățile rusești au închis publicația lui Dmitry Muratov, dar jurnalistul nu are de gând, nicio secundă, să rămână tăcut.

Jurnaliștii de la BBC s-au întâlnit în Moscova cu Muratov. Acesta a fost redactorul șef al ziarului Novaya Gazeta, dar și laureat al Premiului Nobel pentru Pace. Aceasta nu s-a ferit să își exprime îngrijorarea cu privire la intențiile Kremlinului.

„Doua generații au trăit liniștite, fără frica unui război nuclear. Dar, acea perioadă a ajuns la final. Putin amenință ca va apăsa butonul nuclear, nu-i așa? Cine știe?! Nimeni. Este o singură persoană care știe asta cu siguranță”, a spus Muratov.

În urmă cu câteva zile, Vladimir Putin a anunțat planurile sale nucleare, iar unul dintre apropiații săi, Nikolai Patrushev i-a avertizat pe toți că Rusia are „arme nucleare capabile să distrugă orice dușman, inclusiv Statele Unite ale Americii.”
„Vedem cum propaganda rusă îi învață, deja, pe oameni să creadă că războiul nuclear nu este un lucru rău. Pe posturile locale de televiziune, armele nucleare sunt promovate ca și cum ar fi hrană pentru animale”, a completat jurnalistul Dmitry.

„Anunță în continuu: <<Avem racheta asta, racheta asta, racheta asta>>. Vorbesc despre faptul că țintele lor sunt Marea Britanie și Franța. Plănuiesc un tsunami nuclear care să măture de pa fața pământului Statele Unite ale Americii. De ce spun asta?! Pentru ca populația să fie pregătită.”

Un câștigător rus al Premiului Nobel avertizează că Rusia este foarte aproape de a lansa bombe nucleare din Belarus
BBC

Câștigătorul Premiului Nobel dă vina pe propaganda din Rusia

Pe canalul TV de stat din Rusia, unul dintre prezentatorii unei emisiuni celebre a spus că Rusia „ar trebui să declare că teritoriilor din Franța, Polonia și Marea Britanie sunt o țintă legitimă pentru Rusia.”

În continuare, propaganda portretizează Rusia ca fiind o țară pașnică, iar Ucraina și frontul de Vest sunt agresorii. Iar ceea ce este și mai trist, este faptul că o mare parte a populației din Rusia crede asta.

„Oamenii din Rusia sunt iradiați de propogandă pentru că da, propaganda este o formă de radiere. Oricine este expus la asta, nu doar rușii. În Rusia, propaganda înseamnă 12 programe TV, zeci de ziare, dar și VK, rețeaua socială echivalentă Facebook-ului. Toate servesc ideologiei statului”, a subliniat Dmitry Muratov.

„Ce s-ar întâmpla, de mâine, dacă propaganda s-ar opri brusc? Dacă totul ar fi redus la tăcere?”, a fost întrebarea pe care jurnalistul a primit-o din partea celor de la BBC. Răspunsul nu a întârziat nici el să apară.

„Tânăra generație este minunată. Este foarte bine educată. Aproape un milion de ruși au părăsit țara. Cei care au rămas sunt, categoric, împotriva a ceea ce se întâmplă în Ucraina și a Iadului pe care Rusia l-a creat acolo. Sunt convins că, îndată ce propaganda se va opri, această generație va lua atitudine”, a conchis jurnalistul Muratov.