Reclamă
Reclamă

Pașaportul simplu temporar va putea fi eliberat doar în situații obiective și urgente, care exclud cazurile în care deplasarea persoanei pe teritoriul altui stat are la bază rațiuni exclusiv turistice. Potrivit noilor modificări legislative în sistemul de pașapoarte, aceste schimbări vor fi implementate începând cu data de 3 iulie 2024.

„Situațiile obiective și urgente trebuie probate cu documente din care să rezulte necesitatea deplasării persoanei în străinătate. Totodată, atragem atenția cu privire la faptul că există state care nu permit intrarea pe teritoriul lor național cu pașaportul simplu temporar, sens în care recomandăm accesarea site-ului Ministerului Afacerilor Externe, www.mae.ro, secțiunea condiții de călătorie, înaintea efectuării călătoriei,” informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) transmis miercuri, potrivit Agerpres.

Pașapoartele declarate pierdute, distruse sau furate sunt nule de drept și nu mai pot fi utilizate, chiar dacă sunt găsite ulterior.

Reclamă

În cazul persoanelor care găsesc documentul de călătorie declarat pierdut sau furat, există obligația de a îl depune, de îndată, la cel mai apropiat serviciu public comunitar de pașapoarte, la Direcția Generală de Pașapoarte ori la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.

MAI reamintește faptul că pierderea sau distrugerea pașaportului simplu electronic/temporar se declară de către titular în țară la orice serviciu public comunitar de pașapoarte sau la Direcția Generală de Pașapoarte, iar în străinătate la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.

De asemenea, furtul documentelor de călătorie se declară de îndată la cea mai apropiată unitate de poliție din țară sau, după caz, de pe teritoriul statului în care s-a produs evenimentul, solicitând eliberarea unei adeverințe care să ateste declararea evenimentului respectiv.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro