Reclamă
Reclamă

SUA au anunțat vineri suspendarea manevrelor militare programate cu Georgia pentru sfârșitul lunii iulie, în contextul reevaluării relațiilor cu această țară care se apropie de Rusia, informează AFP. Exercitiile, denumite „Partener nobil”, urmau să aibă loc între 25 iulie și 6 august, dar au fost „amânate pe termen nelimitat”, conform unui comunicat al Pentagonului, după adoptarea unei legi controversate privind „influența străină” de către Georgia.

În luna mai, SUA au lansat o revizuire completă a colaborării cu Georgia și au introdus sancțiuni împotriva a zeci de oficiali georgieni din cauza acestei legi. Pentagonul a explicat că decizia de a amâna manevrele este motivată de „falsele acuzații ale guvernului georgian împotriva SUA și a altor țări”.

Potrivit Washingtonului, autoritățile georgiene au acuzat SUA că ar fi „împins Georgia să deschidă un al doilea front împotriva Rusiei pentru a slăbi presiunea asupra Ucrainei” și că ar fi participat „la două tentative de lovitură de stat împotriva partidului aflat la putere”. Pentagonul nu a oferit detalii suplimentare cu privire la aceste acuzații și nici momentul exact în care au fost formulate.

Reclamă

„Nu este momentul potrivit pentru a organiza un exercițiu militar de mare anvergură în Georgia”, se menționează în comunicatul Pentagonului. Guvernul georgian a adoptat pe 3 iunie un text despre „influența străină”, inspirat dintr-o lege represivă rusă, care a generat proteste uriașe la Tbilisi și critici vehemente din partea țărilor occidentale.

Georgia, fostă republică sovietică, este candidat oficial pentru aderarea la Uniunea Europeană din decembrie 2023 și aspiră și la afilierea NATO. Însă, liderii UE au decis săptămâna trecută „oprirea” de facto a procesului de aderare, așteptând o schimbare în politica guvernului de la Tbilisi.

Ministerul georgian al Apărării și-a exprimat regretul pentru decizia Pentagonului de a amâna pe termen nedeterminat exercițiile militare comune, programate pentru perioada 25 iulie – 6 august, având în vedere „ampla revizuire a relațiilor” dintre Washington și țara caucaziană, conform EFE.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro