Guvernul spaniol a anunțat miercuri măsuri împotriva închirierilor locuințelor pe termen scurt și în scop turistic, pe fondul nemulțumirii crescânde a localnicilor excluși de pe piața imobiliară. Executivul va investiga locuințele listate pe platforme precum Airbnb și Booking.com pentru a verifica dacă au autorizațiile necesare, a comunicat ministrul drepturilor sociale, Pablo Bustinduy. ‘Dacă o locuință nu are autorizația pentru turism, publicitatea pe platformele online ar trebui să fie ilegală și în consecință pedepsită’, a afirmat Pablo Bustinduy într-un interviu pentru postul public de televiziune TVE, citat de Agerpres.
Spania se străduiește să găsească un echilibru între susținerea turismului, unul dintre motoarele economiei, și răspunsul la îngrijorările localnicilor care nu mai pot să își permită să închirieze o locuință, deoarece proprietarii preferă să le închirieze turiștilor. Primarul din Barcelona, Jaume Collboni, a subliniat o creștere cu 68% a chiriilor în ultimul deceniu drept unul dintre argumentele pentru planul recent de eliminare a tuturor contractelor de închiriere pe perioade scurte în Barcelona până în 2028.
În replică, Apartur, o asociație ce reprezintă proprietarii de apartamente închiriate în scop turistic, consideră măsura echivalentă cu o expropriere, iar Curtea Constituțională din Spania analizează dacă aceasta este legală. Premierul Pedro Sanchez a anunțat, de asemenea, că guvernul va institui un registru al proprietăților închiriate în scop turistic pentru a limita numărul locuințelor scoase la închiriere.
Locuitorii din Barcelona, Insulele Canare și Malaga au protestat în ultimele săptămâni față de creșterea numărului de locuințe închiriate în scop turistic. În aceste zone preferate de turiști, muncitorii sezonieri din industria ospitalității întâmpină dificultăți în a găsi spații de cazare, fiind nevoiți să doarmă în rulote sau chiar în automobile.
Guvernul de la Madrid analizează, de asemenea, măsuri pentru a limita închirierea pe termen mediu a locuințelor, de la una până la 11 luni, și ar putea permite vecinilor din clădirile de apartamente să își exprime opinia când un proprietar dorește să își listeze proprietatea pe o platformă de închiriere, a declarat marți ministrul pentru Locuințe, Isabel Rodriguez. ‘Trebuie să protejăm drepturile sociale, cum este dreptul la locuință’, a subliniat Isabel Rodriguez pentru postul de radio Cadena SER.