Reclamă
Reclamă

Forțele ruse au atacat la începutul lunii aprilie Ceasiv Iar, o fortăreață ucraineană din estul Ucrainei, la vest de ruinele din Bahmut. În ciuda pierderilor masive, care se ridică la aproape 100.000 de soldați, rușii au reușit să cucerească districtul Kanal, potrivit Forbes.

Acest cartier din Ceasiv Iar, care avea cândva 12.000 de locuitori, a cerut un tribut greu rușilor, care au pierdut 99.000 de soldați de la începutul campaniei. O mare parte dintre aceștia și-au găsit sfârșitul în această zonă.

După înaintarea limitată pe câmpul de luptă, prețul plătit de Rusia a fost considerabil. Generalul australian în retragere, Mick Ryan, a subliniat că Rusia „pare să fi irosit ceea ce s-ar putea să fi fost ultima ei șansă de a lovi decisiv Ucraina în acest război”.

Reclamă

Ryan a adăugat că „pentru fiecare oraș – sau, chiar, cartier – pe care rușii îl cuceresc, ei sunt nevoiți să îngroape zeci de mii de soldați de-ai lor”.

Garnizoana ucraineană din Ceasiv Iar continuă să lupte, trupele ucrainene s-au retras câteva blocuri mai la vest de canalul Siverski Doneț-Donbas, după ce bombardamentele și artileria rusească au distrus toate clădirile din cartierul Kanal, potrivit purtătorului de cuvânt ucrainean Nazar Voloșin.

Pozițiile defensive de pe partea de vest a canalului sunt mai ușor de apărat, deoarece rușii trebuie acum să traverseze canalul înainte de a putea ataca direct liniile ucrainene – o manevră dificilă, dar nu imposibilă.

Ajutorul militar venit din partea Statelor Unite a contribuit la rezistența ucrainenilor. Grupul ucrainean de analiză Frontelligence Insight a prezis încă de la finalul lunii mai că Ceasiv Iar „va fi cucerit într-un final de forțele ruse”, dar garnizoana a rezistat încă șase săptămâni.

Regimentele și brigăzile rusești sunt tot mai slăbite pe măsură ce mai mulți soldați ruși sunt aruncați în luptă, iar Kremlinul încearcă cu disperare să îi înlocuiască pe cei căzuți cu noi recruți.

„Rusia este mai puțin capabilă să construiască o forță mare și de calitate mai bună pentru a putea desfășura operațiuni ofensive de mai mare amploare”, a explicat Ryan.

Luptele brutale vor continua cel mai probabil, pe măsură ce bătălia se extinde înspre centrul orașului, iar rușii vor încerca să profite de orice slăbiciune pentru a continua asaltul.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro