Reclamă
Reclamă

Massoud Pezeshkian a fost ales noul președinte al Iranului, învingându-l pe rivalul său conservator Saeed Jalili. Votul a fost declarat în favoarea doctorului Pezeshkian după ce acesta a obținut 53,3% din cele peste 30 de milioane de voturi numărate. Saeed Jalili a înregistrat 44,3%.

Al doilea tur a avut loc după ce niciun candidat nu și-a asigurat majoritatea în primul tur al alegerilor din 28 iunie, care a înregistrat o prezență istorică scăzută la vot, de 40%.

Alegerile au fost convocate după ce fostul președinte al Iranului, Ebrahim Raisi, a murit într-un accident de elicopter în luna mai. Ministerul iranian de Interne declarase anterior că Massoud Pezeshkian era în frunte, adăugând că estimările inițiale apreciau prezența la vot la aproximativ 50%.

Reclamă

Chiar înainte ca rezultatele finale să fie anunțate de Ministerul de Interne al Iranului, susținătorii lui Pezeshkian au ieșit în stradă în Teheran și în alte orașe pentru a sărbători. În videoclipurile postate pe rețelele sociale se văd numeroși tineri dansând și fluturând steagul verde semnătură al campaniei sale, în timp ce mașinile care treceau claxonau.

Dr. Pezeshkian, un fost chirurg cardiac, critică renumita poliție morală a Iranului și a promis „unitate și coeziune”, precum și încheierea „izolării” Iranului de lume. El a cerut, de asemenea, „negocieri constructive” cu puterile occidentale cu privire la reînnoirea acordului nuclear din 2015, în care Iranul a fost de acord să-și limiteze programul nuclear în schimbul unei relaxări a sancțiunilor occidentale.

Rivalul său, Saeed Jalili, este cunoscut pentru poziția sa dură anti-occidentală și pentru opoziția față de restabilirea acordului nuclear, despre care spune el, a depășit „liniile roșii” ale Iranului.

Prezența la vot la ultimul tur de scrutin a fost de 50% – mai mare decât la primul tur de săptămâna trecută, când prezența la vot a fost cea mai scăzută de la revoluția islamică din 1979, pe fondul nemulțumirii larg răspândite, dar încă scăzută.

Unii alegători care nu au votat în primul tur au fost convinși să voteze pentru doctorul Pezeshkian de data aceasta, pentru a-l împiedica pe Jalili să devină președinte. Ei se temeau că o victorie a lui Jalili va aduce Iranului mai multe sancțiuni și mai multă izolare.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro