Socata este una dintre cele mai consumate băuturi ale românilor. Pe lângă faptul că este răcoritoare și savuroasă, are și multe beneficii pentru organismul nostru. Aceasta se prepară foarte simplu, dar procesul durează timp de câteva zile.

Nu multă lumea cunoaște beneficii acestei băuturi. Pentru o zi călduroasă de vară este perfectă, mai ales dacă este scoasă de la rece. Ea are efecte miraculoase pentru organism, tratând problemele cu digestia, dar și afecțiunile sistemului nervos. Totodată se recomandă și persoanelor care suferă de astm, rinită sau chiar infecții urinare fatorită proprietăților florilor de soc.

Ingrediente

  • 12-14 flori de soc
  • 4 lămâi
  • 10 litri de apă
  • 1 kg de zahăr
  • 10 boabe de orez sau 5 grame de drojdie proaspătă, pentru fermentat
Sursa foto: Social media

Mod de preparare 

Prima dată se pun florile de soc într-un borcan mare, de 10 litri și se adaugă apă. Lămâile se vor tăia felii apoi le stoarcem bine de suc. Pentru a evita gustul amar, vom pune doar pulpa de lămâie și dăm pe răzătoare coaja galbenă. Acoperim borcanul și îl lăsăm până a doua zi.

Ziua următoare se va adăuga zahărul, boabele de orez sau drojdia. Borcanul se acoperă  din nou și se lasă la fermentat timp de trei sau patru zile. Trebuie să avem grijă ca borcanul să nu fie închis de tot, fiindcă băutura nu va putea să-și tragă ae, iar gustul nu va fi cel dorit.

Se amestecă băutura de minim două ori pe zi. Când vedeți că apa începe să se îngălbenească și mirosul să devină cât mai plăcut și aromat, sucul se va strecuta printr-o sită sau un tifon.

Socata este gata și se va pune într-o sticlă cu dop. Se păstrează într-un loc mai rece și întunecos, ferită de razele directe ale soarelui. Când serviți socata, se poate adăuga și câteva frunze de mentă pentru a fi mai aromată.