Se pun murăturile! Temperatura rece garantează fermentația, iar din casa bunicii am învățat că cele mai bune murături se fac toamna târziu.

Este vremea perfectă, iar gospodinele au început deja să facă stocurile pentru iarnă. Conopida murată este delicioasă dacă știi cum să o pregătești. Mai jos vei găsi pas cu pas rețeta pentru murături delicioase.

Pentru conopida murată în saramură ai nevoie de câteva ingrediente simple:

  • 4 kilograme de conopidă proaspătă și bună (de preferat fără pete)
  • 4 rădăcini de hrean curățate de coajă și tăiate subțire
  • 80 de grame de muștar
  • 2 linguri de piper negru
  • 2-3 ramuri d vișin
  • 1 legătură mare de flori de mărar uscate cu tot cu tulpini
  • 80g de boabe de muștar
  • 6-7 fire de cimbru uscat
  • 6 bucăți de țelină cu frunze
  • 2 morcovi
  • 8 căței de usturoi
  • 2 cepe de mărime medie
  • 120g de sare
  • 4 ardei iuți
  • Mod de preparare

După ce se pregătesc borcanele, se rupe conopida în bucăți mici și se spală de mai multe ori în apă rece. Rădăcina de țelină și morcovii se spală cu jet de apă rece și se taie în rondele sau felii. Ceapa se feliază, iar ardeii umpluți se taie în bucăți alături de frunzele de țelină, cele de vișin și hrean.

Pixabay

Se pune la foc o oală cu 5 litri de apă și se aduce la stadiul de fierbere. După ce s-a adăugat sarea, se va opri și se va amesteca până când sarea se dizolvă în apă. Aceasta este saramura. Se pot adăuga în prealabil și piperul și boabele de muștar.

Cum să așezi în borcan conopida murată

Pe fundul borcanului se așează prima dată frunzele de vișin și cele de țelină, iar apoi câteva rondele de ceapă, bastonașele de hrean și bucățelele de conopidă. Se înghesuie alături de feliile de țelină, hrean și morcovul tăiat. Când se umple borcanul, se adaugă deasupra firele de mărar și bastonașele de hrean.

După ce borcanele sunt umplute, se adaugă și saramura. Dacă borcanele sunt gata, se lasă la rece. Procesul poate dura până la două săptămâni, iar apoi delicioasa conopidă este numai gata de servit.