Suntem izolaţi la domiciliu din cauza pandemiei de coronavirus, însă trebuie să ştim cu toţii cât de importantă este Săptămâna Mare înainte de Învierea Domnului.

Ce sunt deniile?

Deniile sunt slujbe unice în cultul ortodox, iar denumirea lor vine de la slavonescul vdenie și defineşte termenul de  priveghere sau slujbă nocturnă. Mai precis, Denia este Utrenia de a doua zi și se săvârșește seara, în ajun, în următoarele zile din Postul Mare: miercuri și vineri din săptămâna a cincea, precum și în toate zilele de rând din Săptămâna Patimilor.

Când se săvârşesc Deniile?

Luni, în Săptămâna Mare, Biserica ne aduce aminte de Patriarhul Iosif care a fost vândut de frații săi în Egipt, asemenea cum Iisus a fost vândut de Iuda.

Marţi se face pomenirea celor zece fecioare, în Biserică.

Miercuri, se face pomenirea femeii păcătoase care a spălat cu lacrimi și a uns cu mir picioarele Mântuitorului, înainte de Patima Sa, ca simbol al pocăinței și îndreptării omului păcătos.

Joia Patimilor este închinată amintirii a patru evenimente deosebite din viata Mantuitorului: spălarea picioarelor ucenicilor, Cina cea de Taină la care Mântuitorul a instituit Taina Sfintei Euharistii, rugăciunea arhierească şi începutul patimilor prin vinderea Domnului.

În Vinerea Mare, preoţii fac  pomenirea sfintelor Patimi ale Mântuitorului și mărturisirea tâlharului celui recunoscător care a dobândit raiul.

În Sfanta și Marea Sâmbătă ortodocşii prăznuiesc îngroparea lui Hristos cu trupul și pogorârea la iad cu sufletul, pentru a ridica din stricăciune pe cei din veac adormiți.

Sâmbătă seara, începe slujba Învierii care ţine până duminică spre dimineaţă.