De la 1 ianuarie 2024, conform unei hotărâri luate de Guvern, punctul de amendă pentru contravențiile din Codul Rutier va crește cu 20 de lei.

Această măsură va afecta și pietonii care traversează prin locuri nepermise, deoarece vor primi amenzi mai mari în cazul în care încalcă regulile de circulație.

Cum se calculează punctul de amendă

Guvernul a stabilit că valoarea punctului de amendă va fi 5% din salariul minim stabilit la 3.300 de lei. Astfel, noul punct de amendă va fi de 165 de lei. Dacă un pieton traversază prin locuri nepermise, acesta va putea primi o amendă cuprinsă între 330 și 495 de lei, în funcție de gravitatea infracțiunii.

Există discuții în Guvern cu privire la creșterea salariului minim până la 3.700 de lei. Dacă această creștere va avea loc și se va ajunge la un acord cu patronatele și sindicatele, punctul de amendă ar putea crește până la 185 de lei.

Amenzi mai mari pentru pietoni de la 1 ianuarie 2024! Mare atenție, români! Câți bani veți scoate din buzunar dacă traversați prin locuri nepermise

Modificările în Codul Rutier

Proiectul de Ordonanță de Urgență prevede că 5% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va reprezenta un punct-amendă. Astfel, amenzile vor fi majorate cu aproximativ 14%. De menționat că valoarea punctului-amendă este plafonată la 145 de lei până la sfârșitul acestui an.

În Codul Rutier se regăsesc mai multe clase de abatere, iar fiecare clasă presupune o anumită valoare a punctelor-amendă. Astfel, pentru clasa I se aplică două sau trei puncte-amendă, pentru clasa a II-a patru sau cinci puncte-amendă, pentru clasa a III-a de la șase la opt puncte-amendă, pentru clasa a IV-a de la nouă la 20 de puncte-amendă, iar pentru clasa a V-a de la 21 la 100 de puncte-amendă, aceasta aplicându-se doar persoanelor juridice.

Nu doar persoanele juridice pot primi amenzi mari, ci și instituțiile de stat. Dacă acestea nu respectă prevederile legale, riscă amenzi cuprinse între 3.465 și 16.500 de lei. Totodată, instituțiile de stat pot primi sancțiuni și pentru neîndeplinirea obligației de a întreține drumul public pe timp de iarnă.