Reclamă
Reclamă

Un ceas de aur asociat cu tragedia vasului Titanic a fost vândut într-o licitație organizată sâmbătă pentru suma record de 1,37 milioane de euro, stabilind un nou record pentru obiectele legate de faimoasa navă. Ceasul, care a aparținut magnatului american John Jacob Astor, cel mai bogat pasager al Titanicului, a depășit cu mult estimările inițiale de vânzare, care se situau între 116.000 și 175.000 de euro.

Recordul anterior pentru un artefact de pe Titanic fusese de 1,1 milioane de lire sterline, atins în 2013 de o vioară aparținând aceleiași tragedii maritime. În aceeași licitație, cutia viorii a fost adjudecată pentru 420.000 de euro.

John Jacob Astor, considerat unul dintre cei mai bogați oameni din lume la vremea respectivă, a pierit în naufragiul din 15 aprilie 1912, la vârsta de 47 de ani. Ceasul său de buzunar, din aur de 14 karate, a fost găsit pe corpul său pe 22 aprilie 1912. Gravat cu inițialele JJA, acesta nu este doar un simbol al tragediei, dar și o piesă semnificativă din istoria orologeriei, care a fost între timp complet restaurată și reintrodusă în circuitul colecționarilor de către familia lui Astor.

Reclamă

Casa de licitații care a organizat vânzarea a subliniat valoarea unică a ceasului, descriindu-l ca fiind "o piesă unică din istoria Titanicului și una dintre cele mai importante piese din istoria orologeriei legate de cea mai cunoscută navă din lume".

Vânzarea acestui ceas nu doar că a stabilit un nou record pentru obiectele legate de Titanic, Dar a reiterat și fascinația continuă pentru povestea tragicului vas și a pasagerilor săi.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro