Dacă vrei să ieși la pensie mai devreme și nu știi cum, iată cum poți face acest lucru pas cu pas, ce procedură trebuie urmată și ce acte sunt necesare.

Statul oferă sprijin persoanelor care doresc să se pensioneze mai devreme, dar nu îndeplinesc cerințele de vechime în muncă. Conform bugetul.ro, există un cadru legal pentru aceste oportunități, care se încadrează într-un anumit interval de timp.

Potrivit Ordonanței de Urgență 163/2020, cei care doresc să acopere perioadele în care nu au cotizat la sistemul de pensii de stat pot face acest lucru până la sfârșitul lunii august 2023. Plata retroactivă se poate face pentru cel mult 6 ani.

Cum să ieși la pensie mai devreme

Pentru aceasta, trebuie să semnați un contract de asigurare socială cu casa de pensii și să plătiți o sumă de bani. Conform OUG 163/2020, persoanele care nu sunt pensionari pot plăti contribuția de asigurări sociale pentru perioadele în care nu au avut stagiu de cotizare sau stagiu asimilat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme de asigurări sociale.

Vrei să ieși la pensie mai devreme? Detaliile pe care toți românii trebuie să le știe. Acest lucru este posibil!

Data limită pentru încheierea unui astfel de contract este 31 august 2023. Până în prezent, 23.044 de români au încheiat astfel de contracte cu Casa Națională de Pensii Publice.

Calculul contribuției de asigurări sociale se face în funcție de venitul lunar înscris în contractul de asigurare socială. Acesta nu poate fi mai mic decât salariul minim brut pe țară la data încheierii contractului. De exemplu, în prezent, dacă salariul minim brut este de 3.000 de lei, cei interesați trebuie să plătească 750 de lei pentru fiecare lună din acest an.

Anunț important pentru toți românii

Această sumă poate fi achitată integral sau poate fi eșalonată în tranșe, conform romaniatv.net.

Dacă la data de 31 august 2023 nu se achită integral contribuția de asigurări sociale, se va constitui un stagiu de cotizare corespunzător plății efectuate.

Pentru înregistrarea unui contract de asigurare socială, persoanele interesate trebuie să se prezinte personal sau prin mandatar la sediul Casei de Pensii cu următoarele documente: carte de identitate originală și copie, dosar carton cu șină, formular de deschidere a contractului în două exemplare, declarație de protecție a datelor și declarație pe propria răspundere.

Pentru românii cu cetățenie străină și domiciliul în alt stat, este necesar pașaportul sau orice alt document emis de statul al cărui cetățean este, care să dovedească identitatea și cetățenia persoanei.