Bilanțul catastrofei din Turcia, după ce țara a fost lovită de cele mai puternice cutremure din ultimii 20 de ani, continuă să crească.

La o lună după tragedie, numărul total al celor care și-au pierdut viața a depășit 45.000. Țara este în continuare în stare de alertă.

Durerea și suferința provocată de cutremurele devastatoare din 6 februarie pot fi cu greu descrise în cuvinte. Seismul de 7.8, respectiv 7.5 au lovit provinciile din sud-estul Turciei, dar și pe cele din Siria, apropiate de graniță. Au fost clipe de coșmar, iar afectați au fost peste 13 milioane de oameni din cele două țări. În plus, cutremurele au fost urmate de peste 13.000 de replici.

Sute de mii de clădiri au fost distruse, iar sub ele au rămas blocați aproape sute de mii de oameni. Cei care nu au reușit să iasă singuri de sub dărâmături sau nu au fost găsiți de cei dragi au așteptat și zile întregi echipele de intervenție. 71 de țări au trimis salvatori, care împreună cu autoritățile turce au lucrat neîncetat pentru găsirea supraviețuitorilor.

Printre ruine, și-au găsit sfârșitul un număr de aproximativ 46.000 de persoane. Ministrul turc de Interne, Suleyman Soylu, a anunţat că bilanţul deceselor înregistrate în Turcia după cutremurele devastatoare din 6 februarie a ajuns la 45.968.

Turcia se confruntă și cu un număr mare de refugiați sirieni, afectați de cutremure

Țara rămâne în continuare în stare de urgență. Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat această măsură la scurt timp după tragedie. Aceasta va vizat cele 11 regiuni devastate de cutremure: Adana, Adiyaman, Diyarbakir, Elazig, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye şi Şanliurfa.

La o lună de la tragedie, Turcia face eforturi să asigure resurse și adăpost celor care au supraviețuit catastrofei naturale. În plus, țara se confruntă acum și cu un val de migranți din Siria, și ei afectați de cutremure.

Din cauză că regiunile considerate „rebele” de Guvernul din Siria au fost lovite de seisme, ajutoarele umanitare și salvatorii abia au ajuns aici. Astfel că ONU a făcut apel la comunitățile internaționale să accelereze mutarea refugiaților sirieni din Turcia.

Numeroşi refugiaţi care au fugit în Turcia în căutare de securitate şi de protecţie sunt din nou confruntaţi cu traumatismul (…) de a-şi pierde casa şi mijloacele de subzistenţă. Pentru a ajuta la protejarea refugiaţilor în cel mai mare risc şi a atenua presiunile asupra comunităţilor locale care au fost ele însele afectate de această catastrofă umanitară, UNHCR face apel la state să accelereze procesul de reinstalare şi plecările din Turcia., a declarat şeful UNHCR, Filippo Grandi.