La o adunare a extremei drepte a Europei din februarie 2020, liderul Fraților Italiei, Giorgia Meloni, a criticat „birocratii tehno de la Bruxelles”.

Ea a spus că vor să impună „planul sovietic de distrugere a identităților naționale și religioase”. Un mod tipic revendicare a naționaliștilor eurosceptici.

Acum, pe punctul de a deveni primul prim-ministru de extremă-dreapta al Italiei de la Benito Mussolini, Meloni cântă o melodie destul de diferită. Într-un articol de opinie pentru ziarul Il Messaggero luna trecută. Meloni a spus că dorește să lucreze „în conformitate cu reglementările europene și în acord cu Comisia [Europeană]”. Pentru a folosi resursele UE pentru a promova creșterea și inovarea Italiei. O linie atât de convențională încât ar putea aruncați-vă în discursul oricărui aspirant tehnocrat pro-UE.

Ce susțin italienii

Sursa: Social media

Meloni, care a încercat să-i distanțeze pe Frații Italiei de originile sale fasciste. A spus că partidul ei a împărtășit „valori și experiențe” cu conservatorii britanici, republicanii americani și partidul Likud din Israel.

În timp ce Bruxelles-ul s-a îngrijorat de alegerile din Italia din 2018, care au adus la putere Mișcarea Cinci Stele populiste și Liga dură a lui Matteo Salvini. Oficialii UE sunt mai puțin îngrijorați de o coaliție de dreapta condusă de Meloni. Care se așteaptă să-și unească Frații Italiei cu partidul lui Salvini și Forza Italia a lui Silvio Berlusconi.

De la acea reuniune de extremă-dreaptă din 2020, peisajul politic al Europei a fost răsturnat de coronavirus. Care a lăsat Italia cu cel mai mare număr de decese dintre toate națiunile UE. Sub conducerea prim-ministrului în exercițiu, Mario Draghi, a asigurat cea mai mare parte a fondurilor din programul UE de recuperare a Covid-19, de 750 de miliarde de euro. Pe o perioadă de șase ani, Roma va primi 191,5 miliarde de euro. Pentru politici precum aducerea în bandă largă ultra-rapidă în întreaga țară. Și finanțarea a 265.000 de locuri de îngrijire a copiilor sub șase ani.

Ancora finanțării UE este și mai importantă, creșterea Italiei urmând să încetinească brusc în 2023. Deoarece prețurile ridicate la energie afectează economie. Între timp, investitorii sunt îngrijorați de ce înseamnă plecarea lui Draghi pentru stabilitatea celei de-a treia economii ca mărime din zona euro.

Susținători

Unii comentatori italieni spun că nu există un susținător mai puternic al politicilor lui Draghi în acest moment decât Meloni.”, a declarat Lorenzo Codogno. Fost director al departamentului de trezorerie la Ministerul de Finanțe al Italiei. „Nu are niciun interes să arunce în aer situația în acest moment.”

CITIȚI ȘINoi sancțiuni pentru Rusia. Ce a ales Uniunea Europeană să blocheze

Deși Meloni s-a angajat să modifice programul de redresare al Italiei, nu este de așteptat să caute schimbări radicale, pe care Comisia Europeană le-a exclus deja. Executivul UE este deschis la modificarea modestă a planurilor naționale de redresare pentru a reflecta noua cerere de eliminare treptată a combustibililor fosili din Rusia. Dar a respins orice renegociere radicală.

„Trebuie să-și pună steagul în program la sfârșitul zilei”, a spus Codogno, acum profesor invitat la London School of Economics. „Dar dacă acest lucru va schimba cu adevărat substanța programului, mă îndoiesc. Nu este în interesul nimănui să submineze posibilitatea de a obține bani europeni.”