Autoritățile din Bulgaria au anunțat că au deja o dată la care această țară ar putea fi primită în Schengen.

Cu toate acestea, deși România și Bulgaria sunt la pachet pentru votul privind libertatea de circulație, autoritățile din țara vecină nu au oferit nicio informație despre țara noastră. 

Recent, ministrul interimar al Afacerilor Externe, Nikolai Milkov, a declarat că Bulgaria ar putea fi primită în Spațiul Schengen pe data de 1 octombrie 2023. 

„1 octombrie este data la care eventual s-ar putea preconiza aderarea Bulgariei la Schengen”, a declarat ministrul Afacerilor de Externe, Nikolai Milkov, conform informațiilor transmise de bnr.bg

Când ar putea fi Bulgaria primită în Schengen

Oficialul din Bulgaria a vorbit doar despre țara lui, în ciuda faptului că România este la pachet cu Bulgaria în ceea ce privește votul din Schengen.  

Amintim că pe data de 8 decembrie 2022, România și Bulgaria au primit un refuz categoric atunci când s-a dat votul pentru extinderea UE. Fiindcă cele două țări au fost la pachet, Olanda a votat împotrivă, pentru că nu-și dorea apartenența Bulgariei la Schengen. Pe de altă parte, Austria a votat negativ pentru ambele țări. 

Umilință totală pentru România! Anunț de ultimă oră despre aderarea la Schengen: Nimeni nu se aștepta!

Motivul invocat de autoritățile de la Viena a fost că cele două țări Bulgaria și România permit imigranților să intre ilegal în țările din UE. Politicienii austrieci au declarat că le recomandă celor două țări să își securizeze mai bine granițele, după care ar putea să primească în mod obiectiv pentru aderarea la spațiul de liberă circulație. 

Suedia nu are în plan extinderea spațiului de liberă circulație

Din păcate, nu se prevede o dată foarte apropiată la care România ar putea fi primită în spațiul Schengen. Recent Suedia a preluat președinția rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile menționate de Stockholm nu includ extinderea spațiului Schengen, ceea ce înseamnă că ar mai dura mult timp până când va avea loc un nou vot. 

La începutul săptămânii în curs, ambasadorul Suediei la UE a anunțat că nu vor fi luate în calcul propuneri pentru schimbarea agendei Consiliului European. Doar dacă Austria și Olanda își vor schimba pozițiile față de România și de Bulgaria. în ceea ce privește spațiul Schengen. 

De asemenea, oficialul suedez a ținut să precizeze că țara din care face parte nu s-a opus niciodată aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen. Cu toate acestea, el a menționat că nu vor solicita un vot pentru extinderea spațiului de liberă circulație. Situația s-ar putea schimba dacă Austria și Olanda își vor schimba pozițiile față de cele două țări.