Dacă sursa ta principală de informații este revista People, ai putea crede că toți cei de la Hollywood sunt bogați.

Dar realitatea nu este chiar cum o vedem în reviste, sau la televizor. Se pare că salariul mediu pe oră pentru operatorii de televiziune, video și film a fost de doar 150 RON în mai 2020.

Asta nu înseamnă că a face filme nu este profitabil. Poți câștiga bani în industria cinematografică. 

10. Producător

Top 10 cele mai bine plătite locuri de muncă în industria filmului
Pixabay

Unul dintre cele mai vagi titluri de la Hollywood. Un producător poate fi un scriitor, un investitor, un om de idei, un manager sau toate cele de mai sus. În film, producătorul-șef este numit producător executiv și este responsabil pentru fiecare etapă a filmului. Pre-producție, producție și post-producție.

Acum, producătorul trebuie să angajeze un scenarist, un regizor, personal de producție, directori de casting, directori de artă, echipe de camera și de iluminat și editori.

Este datoria producătorului să se asigure că proiectul rămâne în limitele bugetului pe parcursul producției și post-producției. Un producător bun nu numai că face filme bune, dar face bani pentru investitori.

Conform cifrelor din mai 2020 de la Biroul de Statistică a Muncii, salariul mediu anual pentru un producător de film este de 113.860 USD.  Amintiți-vă, totuși, că producătorii rareori lucrează cu salariu. Cei mai mulți iau o parte din câștigurile filmului la casele de bilete interne și străine. Plus din vânzările de DVD-uri, contractele de streaming video și multe altele. Și aceste câștiguri se mută rapid la milioane.

9. Director

Regizorii supraveghează viziunea artistică a unui film. Regizorii nu sunt de obicei implicați în partea financiară a filmului. Cu excepția cazului în care poartă mai multe pălării ca producător-regizor.

În pre-producție, regizorul lucrează îndeaproape cu scenaristul și producătorul pentru a găsi cea mai bună modalitate de a reprezenta vizual scenariul și temele acestuia. Un regizor cu experiență va avea o listă preferată de cineaști, directori de artă, cameramani, directori de casting și chiar actori. Chiar dacă producătorul face o mare parte din angajarea efectivă și cercetarea locației, regizorul este cel care are ultimul cuvânt.

Biroul de Statistică a Muncii reunește producătorii și regizorii, astfel încât salariul mediu anual al regizorilor de film în 2020 a fost, de asemenea, de 113.860 USD. La fel ca producătorii, regizorii negociază adesea pentru o reducere a câștigurilor din film, astfel încât salariile de top pot fi considerabil mai mari, de milioane.

8. Scenarist

Există mai multe moduri diferite prin care un scenarist se implică într-un proiect de film. O modalitate este de a scrie un script complet pe specificații. Ideea este să scrieți mai întâi scenariul și apoi să îl cumpărați agenților sau producătorilor care ar putea să vă angajeze sau să cumpere scenariul pentru dezvoltare ulterioară.

Scenarierii cu experiență nici nu trebuie să scrie scenariul. Prin intermediul agentului lor, ei pot obține întâlniri cu producătorii pentru a prezenta o idee pentru un scenariu. Producătorul poate decide atunci dacă doar cumpără ideea sau angajează scenaristul pentru a scrie un scenariu complet sau un tratament mai scurt.

Unii scenariști încep ca dramaturgi, jurnaliști, romancieri sau alți scriitori profesioniști, în timp ce alții trec direct în scris pentru film și televiziune. Este o industrie notoriu de greu de pătruns, așa că vă ajută dacă aveți conexiuni.

Salariul mediu al unui scriitor din industria cinematografică și video este de 106.340 USD. Dar nu este neobișnuit ca un scenarist de top să primească sute de mii de dolari. Sau chiar milioane, pentru un singur scenariu.

7. Editor de film și video

Editorii efectuează una dintre cele mai importante – dar mai puțin strălucitoare – locuri de muncă de la Hollywood. Nu este neobișnuit ca un regizor să filmeze sute de ore de filmări care trebuie reduse la un film strâns, de 90 de minute. Un editor priceput va selecta scenele și cadrele individuale care spun cel mai bine povestea, conform viziunii specifice a regizorului.

Editorii își petrec zilele (și unele nopți târzii) în fața unei console de monitoare de computer, răzbând câteva secunde de la fotografii și editând cu grijă audio. Proiectele de film mai mari folosesc mulți editori diferiți, fiecare cu o sarcină specifică (editor brut, editor audio dialog, editor audio cu efecte speciale și multe altele). Nici ei nu sunt plătiți atât de mult pentru toate acele nopți târzii. Potrivit Biroului de Statistică a Muncii, salariul mediu anual în 2020 pentru un editor de film și video a fost de 93.610 USD.

6. Actor

Actorii formează legătura dintre viziunea regizorului, cuvintele scenaristului și public. A fi actor necesită o conștientizare și un control al mișcărilor și expresiilor cuiva care poate necesita ani de pregătire formală. Cei mai de succes actori, totuși, par că nu joacă deloc. Ei locuiesc complet în mințile și corpurile personajelor lor.

Dacă crezi că majoritatea actorilor câștigă o mulțime de bani, gândește-te din nou. Potrivit Biroului de Statistică a Muncii, salariul mediu pe oră al unui actor a fost de 21,88 USD în 2020. Membrilor Screen Actor’s Guild (SAG) care lucrează la un film cu un buget mai mare de 2 milioane USD au garantat un minim (denumit ca scară) de 1.030 USD pe zi sau 3.575 USD pe săptămână. Nu e prea ponosit. Dar dacă bugetul filmului este de 250.000 USD sau mai puțin, tariful zilnic garantat scade la 206 USD. Desigur, cei mai mulți actori pot obține salarii de până la 20 de milioane de dolari pentru un singur film. Dar nu sunt multe dintre acestea.

5. Art Director

Directorul artistic lucrează cu regizorul și producătorii pentru a schița o viziune detaliată a decorurilor, locațiilor și împrejurimilor pentru film. Atunci este responsabilitatea designerului de artă să aducă acea viziune pe ecran. Directorul de artă conduce o echipă imensă de desenatori, scenografi, decoratori de decor, maeștri de recuzită și manageri de construcții de decor pentru a crea o lume pe deplin realizată pe care să o locuiască actorii.

Directorii de artă trebuie să fie atât manageri eficienți, cât și artiști creativi, aducând la viață o lume fictivă în limitele constrângerilor bugetului filmului. Deoarece jobul necesită astfel de abilități foarte specializate, există doar 3.580 de directori de artă care lucrează în întreaga industrie de film și video. Dar, din moment ce directorii de artă de calitate sunt atât de solicitați, aceștia obțin un salariu mediu anual de 141.480 USD.

4. Cinematograf/Director de fotografie

Un film ar putea avea cel mai talentat scenarist de la Hollywood, cel mai vizionar regizor și cei mai tari actori. Dar ceea ce contează până la urmă este imaginea de pe ecran. Dacă tot acest geniu nu este surprins fidel pe film, atunci proiectul este un bust. De aceea, cei mai buni regizori investesc într-un director de imagine de top.

DP este responsabil pentru alegerea camerei, lentilelor, brațelor și a altor echipamente necesare pentru a realiza fotografia.

3. Artist și animator multimedia

Aruncă o privire rapidă la cele cinci filme cu cele mai mari încasări din toate timpurile:

Avatar (2009) – 2,9 miliarde de dolari.

Avengers: Endgame (2019) – 2,8 miliarde de dolari.

Titanic (1997) – 2,2 miliarde de dolari.

Star Wars: Episode VII – The Force Awakens (2011) – 2,1 miliarde de dolari.

Avengers: Infinity War (2018) – 2,1 miliarde de dolari.

Ce au in comun? Începând cu Titanic în 1997, cele mai de succes filme din lume sunt toate filmate în lumi îmbunătățite digital, animate pe computer. Studiourile de animație și efecte digitale precum Pixar, deținută de Disney și Industrial Light and Magic (ILM) de George Lucas, angajează echipe de artiști și animatori talentați pentru a crea personaje realizate pe deplin și decoruri elaborate de la zero.

Salariul mediu anual pentru artiștii de efecte speciale și animatorii din industria filmului și video a fost de 105.670 USD.

2. Agent de talent

Nu veți vedea niciodată un agent de talente pe coperta Vanity Fair sau Forbes. Dar acești agenți de afaceri din culise sunt unii dintre cei mai bine plătiți profesioniști din industria filmului.

Rolul unui agent de talent este atotcuprinzător. Agenții găsesc scenarii pe care să le citească clienții lor actori sau regizori. Ei cumpără fotografiile la cap, filmele și scenariile originale ale clienților lor către studiouri și companii independente de producție din toată țara.

Ei negociază salarii și acorduri complicate de împărțire a profitului cu studiourile de film și companiile de distribuție. Găsesc oportunități suplimentare de promovare și sponsorizare pentru clienții lor. Fie că își pun fața într-o campanie de parfumuri sau filmează reclame pentru o băutură răcoritoare japoneză. Ei se asigură că clienții lor sunt rezervați în camerele de hotel potrivite. Pe zborurile potrivite cu avionul și au toată mâncarea, muzica și hainele lor preferate când sosesc.

Agenții de talent pentru cei mai buni actori, regizori și producători de la Hollywood sunt concentrați la câteva agenții precum CAA, United Artists și ICM. Agenții de talente primesc de obicei 10% din câștigurile clienților lor. În baza unui contract specific pentru un proiect de film. Dacă clientul tău atrage zeci sau chiar sute de milioane de dolari pe an, atunci ești drăguț. Biroul de Statistică a Muncii estimează că, în 2020, salariul mediu anual pentru un agent de talent a fost de 94.750 USD.

1. Avocat de divertisment

Pe cine vei suna pentru a ieși dintr-un contract prost sau pentru a te asigura că obții profiturile din film la care ai dreptul? Avocatul tău, evident. Avocații din divertisment negociază contracte, leagă clienții cu profesioniști din industria divertismentului și se ocupă de orice problemă de proprietate intelectuală. Să presupunem că cineva dorește să folosească un clip dintr-un film pe care l-ai regizat într-o reclamă.

Avocatul se va asigura că sunteți plătit corespunzător și va stipula parametrii care guvernează modul în care este utilizat clipul. Și dacă clipul a fost folosit fără permisiune, avocatul ar putea da în judecată în numele tău. În unele cazuri, un avocat poate acționa și ca agent de talent.

Avocații care lucrează în industria cinematografică reprezintă un procent mic din toți avocații (doar 0,09 la sută). Dar sunt unii dintre cei mai bine plătiți avocați de acolo. Salariul mediu anual este de 218.360 de dolari, potrivit Biroului de Statistică a Muncii, mai mult decât salariul mediu anual pentru orice alt loc de muncă din industria filmului.