Deputatul PNL Dumitru Oprea i-a trimis de curând Ministrului Sănătăţii o solicitare care face referire la programul de măsuri ce va fi implementat pentru creşterea speranţei de viaţă în România.

Tot aici, Dumitru Oprea atinge şi subiectul despre procentul din PIB dedicat sănătăţii în bugetul anului care bate la uşă. Acesta a cerut Ministrului Sănătăţii informaţii despre modul în care s-ar putea rezolva problema asistenţei medicale din zona rurală şi din comunităţile marginalizate, dar şi despre problemele mari cu care se confruntă instituţiile sanitare privind deficitul de personal.

„Potrivit unui raport publicat recent de Comisia Europeană privind sănătatea în statele membre, speranţa de viaţă în România este de 75,3 ani, una dintre cele mai reduse din blocul comunitar, media UE fiind de 80,9 ani. Acest lucru reflectă, potrivit aceluiaşi studiu, comportamente nesănătoase, inegalităţi socio-economice, precum şi deficienţe substanţiale în furnizarea serviciilor de sănătate. Astfel, aproximativ 11% din populaţie este neasigurată şi are dreptul doar la un pachet minim de servicii.

De asemenea, în ţara noastră, cheltuielile pentru sănătate sunt cele mai reduse din întreaga Uniune, atât calculate pe cap de locuitor (1.029 euro vs. 2.884 euro, media UE), cât şi ca procent din PIB (5,2% în 2017, faţă de 9,8% media UE)”, a declarat parlamentarul PNL.