Euro a înregistrat încă de la mijlocul acestei săptămâni o scădere uriașă.

Moneda europeană a scăzut sub paritate față de dolar. Această prăbușire nu a mai fost posibilă în ultimii 20 de ani. Astfel, cursul de schimb valutar a ajuns într-un punct în care inclusiv analiștii economici nu l-au prevăzut.

Influența războiului din Ucraina?

Se vorbește tot mai mult despre urmele adânci lăsate deja de războiul din țara vecină. Iată, la aproape 150 de zile de război, apare un fenomen care dă peste cap un întreg sistem economic. Deprecierea euro a fost creată de contextul actual al invadării Ucrainei de către Rusia.

De altfel și explozia prețurilor gazului rusesc, dar și presiunile lui Putin legate de acest aspect, au condus la situația actuală economică.

Consecințe catastrofale

Conforma analizelor, în luna iunie multe dintre tranzacțiile în euro au scăzut semnificativ în sectorul privat. Acest fenomen înregistrează cel mai mic procent al ultimelor 16 luni.

Prețurile la energie sunt în continuare în creștere, astfel că, specialiștii susțin că nu va exista prea curând o redresare a inflației. Urmările de acest tip vor fi resimțite și în buzunarele cetățenilor de rând. Chiar dacă mulți ar fi tentați ca în această perioadă să investească în euro, pe termen lung, nu ar fi o mișcare rațională.

Prețurile continuă să crească în România

Inflația se resimte nu doar în cursul valutar ci și la raft. Românii se confruntă cu o serie de scumpiri care îi pot lăsa cu buzunarele goale. Multe dintre prețurile alimentelor au ajuns să se scumpească cu câțiva lei. De exemplu, un litru de ulei a ajuns să coste 17-19 lei în magazin.

Adevăratul „val” vine în toamnă

Dacă situația actuală îi sperie pe cetățeni, pentru lunile care urmează economiștii nu prevăd vești încurajatoare. Se vehiculează intens faptul că abia din această toamnă recesiunea se va simți de-a dreptul. Mulți dintre români și-au restrâns deja cheltuielile de teama crizei.