Rusia are planuri mari pentru următoarea perioadă.

O recunoaște chiar ministrul de externe al statului, Serghei Lavrov. Acesta s-a aflat miercuri în India unde a luat parte la o reuniune ministerială a G20. Cu această ocazie, politicianul a făcut o serie de afirmații care au uimit opinia publică.

Rusia și India, pași spre o altă eră?

Seghei Lavrov a precizat că Rusia nu va tolera în nici un caz practicile ” neocoloniale”. Acestea includ sancțiuni unilaterale,  amenințări sau șantaje în ceea ce privește sfera statelor suverane. Totodată, oficialul rus a precizat că statul pe care în reprezintă va sprijini pe cât posibil India în a întări multilateralismul.

Moscova şi New Delhi se opun constant practicilor neocoloniale, cum sunt sancţiunile unilaterale ilegitime, ameninţările, şantajele şi alte tipuri de presiuni asupra statelor suverane”, iar Moscova sprijină „angajamentul prietenilor indieni de a consolida adevăratul multilateralism. „ a precizat Lavrov, conform agenției EFE.

De asemenea, ministrul de externe al Rusiei a exprimat ferm poziția vizavi de construirea unej noi ordini mondiale democratice.Serghei Lavrov a menționat în vizita din India că cele două state trebuie să apere cultura civilizației moderne.

Ne uneşte angajamentul ferm de a construi o ordine mondială mai justă, democratică şi policentrică.(…)Apărăm constant respectul pentru diversitatea culturală şi a civilizaţiilor lumii moderne, cu dreptul inalienabil al popoarelor de a-şi determina independent propriul lor drum către dezvoltare”, a adăugat Lavrov.

În cadrul vizitei diplomatice de la New Delhi, ministrul rus s-a așezat la masa rotundă cu omologul său din India, Subrahmanyam Jaishankar.De altfel, Serghei Lavrov s-a întâlnit și cu ministrul de externe al Turciei,  Mevlut Cavusoglu.

Aceasta din urmă a fost însă o întrevedere dincolo de ușile închise. Diplomația  din Rusia nu a oferit deocamdată detalii despre dialogul purtat de cei doi miniștrii de externe.

La reuniunea ministerială G20 din New Delhi, India, a luat parte și secretarul de stat american, Anthony Blinken. Acesta nu a avut pe lista de activități vreo întâlnire cu Lavrov.

G20, în termeni oficiali, Grupul celor douăzeci de miniștri ai finanțelor și ai guvernatorilor băncii centrale a fost creat în 1999. Cu statut de forum, acesta a venit ca o soluție după crizele din Asia și Rusia, având la bază reunirea marilor economii emergente.