Salariile din România sunt extrem de mici, în general, comparativ cu alte țări din Uniunea Europeană.

Din păcate, acest lucru începe să afecteze din ce în ce mai mult traiul oamenilor. În timp ce vremurile s-au schimbat, prețurile au crescut, însă salariile românilor au rămas la fel. 

De exemplu, salariile angajaților din companiile de salubritate sunt mult mai mici la noi în țară comparativ cu cele din Germania, unde veniturile unui gunoier sunt uriașe.

Ce salariu primește un gunoier în Germania

Industria eliminării deșeurilor este foarte importantă, doar în Germania fiind generate anual circa 40 de milioane de tone de deșeuri menajere. Lucrătorii din acest sector poartă o responsabilitate semnificativă față de societate, asigurându-se că deșeurile sunt colectate și reciclate în mod regulat și conform unui program stabilit.

Pe durata celor trei ani de ucenicie, un angajat în gestionarea deșeurilor private din Germania câștigă, în medie, 745 de euro (aproximativ 3.600 de lei) lunar, în timp ce în sectorul public, salariul mediu ajunge la 1.017 euro (aproximativ 4.900 de lei).

O persoană poate lucra ca gunoier fără a necesita formare profesională, însă, în acest caz, va fi plasată într-o grupă de plată inferioară. Salariul mediu brut pentru un gunoier în Germania este de 3.837 de euro (aproximativ 18.000 de lei), la un program de lucru de 40 de ore pe săptămână.

Vei rămâne cu gura căscată! Câți bani câștigă lunar un gunoier din București

Salariul din România, mult mai mic

Un angajat în salubritate din România câștigă un salariu mediu net de 2.500 de lei. Salariile din acest sector sunt cu 30% mai mici decât salariul mediu net pe economie, deși în ultimul deceniu veniturile nete din acest domeniu au crescut cu 124%.

Un șofer de camion al unei companii de salubritate din România primește un salariu mai mare. Acest anhajat obține un salariu lunar net de 3.300 de lei, plus un spor de rușine de 15% din salariul de bază.