Este ziua 21 de război, iar negocierile dintre Ucraina și Rusia vor continua astăzi.

Cele două țări își vor pune, din nou, pe masă propunerile și se spre la un rezultat favorabil. Până acum procesul negocierilor a fost unul „dificil” și nu s-a ajuns la un consens. Ce obiective sunt pe lista celor două țări?

Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a anunțat pe contul său de Twitter că o nouă rundă de negocieri va avea loc astăzi, miercuri. Acesta a subliniat că până acum lucrurile sau mișcat destul de greu, însă se pare că totuși „există loc pentru compromisuri”, chiar dacă în prezent există „contradicții fundamentale”.

„Un proces de negociere foarte dificil. Există contradicții fundamentale. Dar cu siguranță este loc pentru compromisuri. În pauză se va continua munca în subgrupuri”, a scris acesta.

Kievul cere Moscovei un armistiţiu imediat şi retragerea trupelor ruse, în timp ce rușii își doresc asigurarea unui statut de neutralitate pentru Ucraina.

„Negocierile în desfăşurare au ca obiectiv asigurarea statutului militar neutru al Ucrainei în contextul garanţiilor de securitate pentru toţi participanţii la acest proces, împreună cu demilitarizarea Ucrainei, astfel încât nicio ameninţare pentru Rusia să nu provină de pe teritoriul său”, a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov.

Negocierile dintre Rusia și Ucraina vor fi reluate astăzi. Ce obiective vor fi discutate, pentru oprirea războiului
Social media

Ce își doresc cele două țări?

Luni, Volodimir Zelenski declara că în urma negocierilor își dorește să obțină încetarea focului, retragerea armatei rusești, dar și garanţii de securitate pentru statul pe care îl reprezintă.

„Trebuie să rezistăm şi să luptăm pentru a câştiga, pentru a ajunge la o pace pe care ucrainenii o merită, o pace corectă cu garanţii de securitate pentru statul nostru, pentru poporul nostru. Şi pentru a le transpune în scris la negocieri, negocieri dificile”, a declarat luni, într-un mesaj video, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Pe de cealaltă parte, Vladimir Putin își dorește stabilirea unui statut de neutralitate pentru Ucraina și demilitarizarea acesteia. Mai mult, liderul rus urmărește și recunoaşterea suveranităţii Rusiei asupra Crimeii anexate şi dreptul la autodeterminare al provinciilor separatiste proruse din Donbas.